Därför nej till Ärna flygplats

2009-03-25 18:26:42
Länsstyrelsen i Uppsala har skickat ut ärendet om huruvida det ska startas en civilflygplats på Ärna, på remiss till kommun och myndigheter.

Först var tanken att Uppsala Airport skulle åka snålskjuts på försvaret och driva flygplatsen tillsammans med dem, men nu pekar det mesta på att försvaret lägger ner sin aktivitet på Ärna och Uppsala Airport vill i så fall ta över marken. De allra flesta i den borgerliga majoriteten är positiva till flygplatsen medan oppositionen är emot den.
Argumentet för flygplatsen är att den skapar nya arbetstillfällen, vilket rimmar illa med borgarnas nedskärningar av vård- och lärarjobb i Uppsala.
Ett annat argument som nämnts  är att en ny flygplats behövs för att Arlanda inte räcker till längre och att tillgång föder behov, samtidigt som man påstår att koldioxidutsläppen i och med fler resor inte kommer att öka eftersom man bara kommer att konkurrera om resenärerna med andra flygplatser. Dessa påståenden är inte bara motsägelsefulla utan också helt tagna ur luften, med tanke på att SAS förlorat 6,3 miljarder kr förra året, och orsakat nära 1 000 uppsägningar den senaste tiden, samtidigt som kostnader för bränsle och utsläppsrätter väntas öka dramatiskt i framtiden.

Argumenten mot flygplatsen är förstås den lokala miljöpåverkan med buller och föroreningar av luft och vatten, tillsammans med koldioxidutsläppen, som med Uppsala Airports förhoppningar om 1,4 miljoner passagerare per år kommer att motsvara ungefär 50 procent av hela länets utsläpp. Man är också orolig för den uppenbara risken att flygplatsen går i konkurs. Kapitalisterna bakom projektet är trots en rad tidigare misslyckanden säkra på att lyckas låna ihop de 200-300 miljoner som behövs för projektet, och det är inte svårt att räkna ut vilka som på ett eller annat sätt får stå för notan när det brakar ihop.
Den mest uppenbara kritiken mot flygplatsen är dock att den är helt onödig när man tar sig mellan Uppsala och Arlanda på 20 minuter. Vad som behövs är demokratiskt styrda företag som satsar på vad vi behöver. I det här fallet bostäder på Ärna och snabbtåg i Europa.

Per Tjäder

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!