Göteborg: Protester mot Iran-konsulat

2009-03-25 18:30:06
Ett hundratal demonstranter samlades förra torsdagen. Det var allt annat än lugnt när den andra dagen av demonstrationer inleddes mot den iranska regimen och dess tillfälliga konsulat på Backa Folkets Hus på Hisingen.

Redan klockan sju på morgonen var flera på plats. Banderoller hängdes upp på räcket in till folkets hus med texten ”Ned med den islamiska terrorregimen i Iran” och ”Frihet, Jämlikhet”.
Ägg flyger genom luften när regimens representanter kliver ur bilarna. Det var utan tvekan en samlad ilska som mötte ambassadörerna.
Största delen av demonstranterna har själva flytt den terror som dessa herrar representerar. ”Min bror dödades framför mina ögon”, ”jag var bara 16 år när de torterade mig, flera av mina kamrater avrättades”, vittnesmålen var många från demonstranterna.
Flera hade tagit ledigt från jobbet för att kunna demonstrera. Flera exilkommunistiska partier och organisationer fanns på plats med stöd av Rättvisepartiet Socialisterna.

Efter upprepade gånger då regim­trogna släppts fram för att häckla och provocera motdemonstranter klev man gemensamt fram och markerade att man var beredda att trotsa avspärrningarna.
Några inbrytningsförsök gjordes men stoppades. Däremellan backade demonstranterna tillbaka bakom av- spärrningarna där demonstrationen fortsatte i flera timmar.

En kvinna som står öga mot öga med en polis med dragen batong säger:
– Jag har torterats av iranska regimen, tror du att du skrämmer mig.
Efter demonstrationen återsamlas man, tackar varandra för samarbetet och beslutar att överlämna en protest till Göteborgs kommun dagen efter.
– Är det något konsulatet lyckats med är det att ena de iranska exilorganisationerna, konstaterade Kristofer Lundberg, RS, när dagen var slut.
RS Göteborg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!