”De anställda är mina tjänare”

2007-02-07 14:05:17
Skogs- och Träfacket upplöste i förra veckan sin blockad mot de två företagen Ji-Ma och Skandro Trade i Smålansstenar sedan man godtagit medlarnas bud.

Facket har sedan i höstas tagit strid för att få teckna ett kollektivavtal för arbetsplatserna som tillverkar lastpallar.
Arbetssgivarna har vägrat med motiveringen att de tillhör Plymouthbröderna (en kristen sekt) och att Bibeln säger att ingenting får stå emellan en troende och Gud.

Gud mot facket

Deras tolkning av Bibeln är att ett avtal bara får slutas mellan två personer och inte med en tredje part, som en fackförening.
Skandro Trades direktör Rolf Skinner anser att ”fackföreningen är ond” och att ”min tro på Gud är en bättre garanti för mina arbetare än kollektivavtalet”. Johannes Malmström, ägare av Ji-Ma, ser de anställda som tjänare. ”I tjänare, varen i allt edra jordiska herrar lydiga”, citerade han med gillande i LO-Tidningen.
Facket ville i det längsta få till ett kollektivavtal men vek sig i slutändan och tecknade en skriftlig, juridiskt bindande, överenskommelse som motsvarar kollektivavtalets vilkor med Plymouthbröderna.

Inget kollektivavtal

Skogs- och Träfacket släppte kravet på att arbetarna skulle ha kollektivavtalets försäkringspaket. Istället har företagen förbundit sig att själva upphandla ett likvärdigt försäkringsskydd.
Ji-Ma och Skandro Trade har ”lovat” att följa kollektivavtalet och en oberoende revisor ska hålla facket informerat om löner och villkor på företaget.

Stefan Lundqvist

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!