De kämpar för sjukhuset i Kiruna

2011-10-15 10:21:46


Sedan 1 september görs inte längre några operationer som kräver narkos i Kiruna.

– För oss var det naturligt att ställa upp på uppropet från läkaren Arvin Yarollahi eftersom vi har en pågående aktion här i Kiruna för att försvara vården. Det kom 400 på demonstrationen trots att det var helg och älgjakt, vilket normalt innebär att stan är tom på folk. Med nedmonteringen av servicen i Kiruna verkar politikerna vilja att vi ska bli som Svalbard där fast boende ersätts med ”Fly in-fly out”. Vi vill att staden ska utvecklas, berättar Lars-Åke Mukka, ambulanssjukvårdare och aktiv i aktionsgruppen för Kiruna sjukhus.

Sedan 1 september görs inte längre några operationer som kräver narkos i Kiruna. Närmaste kirurgi ligger nu i Gällivare, 12 mil bort. Som ersättning har Kiruna lovats en ny helikopterplatta för akuta transporter men inget har hänt. Istället har transport­servicen försämrats ytterligare när Kiruna flygplats stängts nattetid. Detta innebär att nattliga akutflyg till Luleå och Umeå samt även helikoptertransporter i dåligt väder har omöjliggjorts.
– Det här äventyrar patientsäkerheten och är bara början. Från 2013 står det i landstingsplanen att de fyra intensivvårds­platserna också ska bort. Jag vågar inte tänka tanken vad det kommer innebära för akuta hjärt- och strokepatienter. Nästa steg är den så kallade närsjukvårdsutredningen, där det föreslås att distriktsläkare ska stå på ­akuten och ta emot när vi kommer med svåra traumafall.
– Politikerna genomför detta i strid med vetenskapliga sanning­ar, t ex det som kallas ”Golden hour” d v s att traumapatienter ska ha tillgång till vård inom en timme. Det håller inte och nu ök­ar körningarna till Gällivare dramatiskt. Alldeles nyligen var vi två meter från att krocka med en älg – med patient i bilen.

Aktionsgruppen menar att beslutet kommer att tvingas rivas upp, när det visar sig att konsekvenserna blir katastrofala. Då kommer det bli svårt att ändra beslutet, eftersom kompetent personal nu lämnar Kiruna och det blir mycket svårt att hitta nya.
– Landstinget har skrämt bort tre bofasta kirurger från Kiruna. Nu hyr det istället in en dansk överläkare via bemanningsföretag som kostar mycket pengar. Dessutom kan vi inte längre ha AT-läkare.
– Det handlar inte om att ställa Kiruna mot kusten eller Gällivare. Vården måste få kosta. Med alla besparingar blir verksamheter och människor trängda, vilket öppnar för vård i privat regi.
Vad har ni för fortsatta planer?
– Vi planerar för nya aktioner och söker på alla sätt en ­lösning. Om nödvändigt kommer vi att hålla frågan levande till nästa val och då uppmana folk att inte rösta på S, V eller MP som beslutat om detta.
Men på regeringsplanet för ju högeralliansen samma politik?
– Ja, jag vet. Det är djupt beklagligt. Och alla privatiseringar gör att skattepengar försvinner från vården i form av stora vinster, avslutar Lars-Åke Mukka.

Situationen i Kiruna visar hur vårdprotester måste fortsätta, stärkas och samordnas över hela landet. Exemplet med protesterna den 17 september måste följas av fler. Kiruna visar också att kampen mot nedskärningar måste kopplas samman till en diskussion om ett nytt stort arbetarparti. Ett som kämpar tillsammans med de som drabbas av nedskärningar och privatisering­ar. Ett som pekar på att samhället har resurser till bra service till alla, oavsett var man bor, men då måste storföretag, direktörer och deras politiska försvarare utmanas och en radikal omfördelning och systemförändring ske.

Jonas Brännberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!