De styrande straffades i Berlinvalet

2016-09-21 15:44:27


CDU och SPD led stora nederlag i delstatsvalet i Berlin.

Söndagens delstatsval i Berlin blev till ett historiskt bakslag för de två stora partierna Socialdemokraterna (SPD) och Kristdemokraterna (CDU) som tillsammans har styrt delstaten sedan 2011 och som också regerar i Tyskland. Vänsterpartiet Die Linke gick däremot framåt i valet som också blev en skrämmande framgång för det rasistiska och högerpopulistiska partiet AfD, som fick dryga 14 procent av rösterna och kom in i delstatsparlamentet.

Valresultatet i Berlin är det sämsta någonsin för de båda styrande partierna CDU och SPD.  SPD backade hela 6,7 procentenheter jämfört med valet 2011, men blev ändå största parti. CDU, förbundskansler Angela Merkels parti, rasade med 5,7 procentenheter.

CDU fick totalt 17,6 procent av rösterna, vilket inte mycket mer än vad vänstern Die Linke fick i delstatsvalet. 

Die Linke ökade med nära 4 procentenheter till 15,6 procent och tog över positionen som delstatens tredje största parti från Die Grünen (motsvarande Miljöpartiet) som fick 15,2 procent, en minskning med dryga 2 procentenheter. 

Väljarna straffade de styrande partierna som nu inte längre kan samregera i Berlin. SPD får istället hitta nya samarbetspartners. 

Missnöjet med CDU-SPD:s högerpolitik gav även i  Berlin det rasistiska, högerpopulistiska AfD möjlighet att vinna proteströster, främst från väljare som tidigare har valt ”soffan” eller inte har stött något parti samt från CDU. AfD:s valresultat är en varning. Partiet, som bildades för fem år sedan, finns nu representerat i 10 av Tysklands 16 delstatsparlament.

Piratpartiet, som blev Berlinvalets vinnare 2011, blev i det närmaste utraderat i årets val och åker ur delstatsparlamentet.

I takt med att AfD har vunnit ökat stöd i opinionen har det rasistiska våldet trappats upp. I exempelvis Berlin ökade antalet registrerade rasistiska våldsdåd med över 30 procent ifjol. 

Efter delstatsvalen i Berlin och i Mecklenburg-Vorpommern där AfD blev delstatens näst största parti är risken är överhängande att rasister och nazister sporras till nya våldsdåd, samtidigt som etablissemangets partier tar AfD:s röstetal som ursäkt för att ta ytterligare steg högerut och strama åt flyktingpolitiken än mer. Både CDU och SPD är i djup kris och ser med fruktan på valet till förbundsdagen (riksdagen) nästa år.

AfD:s röstetal kommer dock att mötas av en växande motståndsvilja att slå tillbaka rasisthotet. Berlin har en tradition av antirasism och så sent som för två  veckor sedan demonstrerade 6 000 personer mot AfD och rasistvåldet.

Om Die Linke ska kunna bygga vidare på valresultatet behöver partiet överge ledningens förhoppning om att kunna bilda delstatsregering med nedskärningspartierna SPD och Die Grünen. 

Det skulle innebära att Die Linke blir direkt medansvariga för en fortsatt högerpolitik i ett allt mer delat Berlin i skriande behov av en verklig vänsteropposition. ■


SAV (CWI i Tyskland) utgör en socialistisk opposition inom Die Linke. 

SAV-medlemmen Sara Moayeri var Die Linkes kandidat i valkretsen Nuekölln 1. Hon gick till val på ett socialistiskt program och gjorde klart att hon var motståndare till att Die Linke går med i en regeringskoalition med partier som försvarar kapitalismen.

Sara Moayeri fick 21,2 procent och i hennes valkrets ökade Die Linke sitt röstetal med dryga 12 procent. Valkretsen vanns dock av Die Grünens kandidat. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!