”De verkliga fuskarna”

2007-11-21 14:12:16
Hoppar av bussen och går hemåt i mörkret. Ännu en helg på åttaveckorsschemat är avklarad. Skönt, men ändå oskönt. Ländryggen skriker av smärta, då den nötta ryggdisken sänder smärtpilar som musklerna parerar genom att spänna överkroppen till en stel gång genom novemberslasket. Hundratals ryggböjningar på jobbet kräver sin tribut.
De senaste 20 årens ständiga nedskärningar har gett oss skadligt underbemannade arbetsplatser. Politiker och abetsgivare har stoppat undan allt man vet om arbetsmiljö längst in i förrådet och den moderatledda högeralliansen har naturligtvis lagt ned Arbetslivsinstitutet. Hundratusentals, kanske miljonen arbetare kan säkert i olika varianter känna igen sig i min beskrivning ovan. En del försöker bita ihop och pajar kroppen rejält för att sedan bli långtidssjukskrivna. Andra lyssnar på kroppen eller orkar inte längre och sjukskriver sig. Den senare formen tolereras inte längre från högre ort, utan man misstänks för fusk. Kontroll och intyg ska det vara – och det omedelbart!

Javisst, det finns en arbetmiljölag och alla arbetsplatser har rätt till en företagshälsovård. Men bara 40 procent av landets löntagare har tillgång till företagshälsovård. Själv har jag som kommunanställd något som heter företagshälsovård. Men den är inte kommunens egen, utan inhandlas på entreprenad och leder till kostnader för den egna arbetsplatsen. När debatten signalerar fusk, misstänkliggörande och krav på hårdare villkor blir det tyvärr så att de flesta av oss inte orkar eller har tid och pengar till att driva en process där vi både ska kunna bevisa skadan och att den är arbetsrelaterad. För att slippa tjafset och få snabb hjälp sköter vi det själva för dyra pengar på vårdcentraler och hos naprapater.

Moderaternas orwellska nyspråk gör att man nästan faller i farstun om man inte visste bättre. De kommer med en ”reform” som ska börja gälla från den 1 juli nästa år. Syftet är att minska utanförskapet för alla 200 000 långtidssjukskrivna och 500 000 förtidspensionerade med snabba rehabinsatser. 3,4 miljarder kronor avsätts för satsningar i företagshälsovården och inrättandet av en rehabiliteringsgaranti för åren 2008-2010. Meningen är också att hälsovården mer ska ta över frågan om rehabilitering från Försäkringskassan.
Avkodar man ”de nya moderaternas” nyspråk om kontrollstationer för rehabinsatser och arbetsprövning, handlar det om att kunna utdefiniera arbetsskadade människor från sjukersättning till den lägre sjuk- eller aktivitetsersättning (tidigare förtidspension). Mellan den tredje och sjätte månadens sjukskrivning tvingas arbetstagaren pröva sin arbetsförmåga på hela arbetsmarknaden, mellan månad sex och tolv fortsätter prövningen med eventuella nya insatser av vården och arbetsförmedlingen. Den som fortfarande inte kan gå tillbaka till jobbet ska kunna vara sjukskriven ytterligare ett halvår, men ersättningen sänks då från 80 procent av inkomsten till 75 procent av den tidigare inkomsten.
Efter 18 månader får man, om det inte finns särskilda skäl som pågående medicinsk behandling, sjuk- eller aktivitetsersättning som bara utgör 64 procent av inkomsten. Högeralliansen skär ned på de sjuka och förtidspensionerades pengar och ökar bidragen (motsvarande dubbel arbetsgivaravgift) till de företag som anställer långtidssjukskrivna – på moderatspråket så kallade ”nyfriskjobb”. Allt ska smaka nytt.
Men på vilket sätt minskas de sjukskrivnas utanförskap med sänkt ersättning, och hur mycket av dessa pengar gick till de rikas skattesänkningar istället för till snabba och bra vårdinsatser för alla som sliter ned sig på jobbet?

Stefan Lundqvist, ännu ej långtidssjukskriven behandlingsassistent

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!