De vill sälja allt

2010-09-30 15:35:26
Med drygt en månad kvar till valet vill högerpartierna skänka ytterligare miljardgåvor till de rika.
Vattenfall ska säljas ut, med stora konsekvenser för miljön, elpriset och offentliga sek- torns finanser.

Centern var först med att föreslå att privata ska få ta över Vattenfall, till att börja med delar av bolaget. Folkpartiet följde upp med förslaget att energislukan­de industriföretag skulle få köpa in sig.
De nya hoten är helt i linje med högerregeringens konsekventa attacker på offentliga sektorn och löntagarna, allt sedan va­let 2006.

Privatisering av Vattenfall skulle betyda:
  • Högre priser. Avreg­leringar och privatiseringar de senaste 15-20 åren har höjt priserna på el, järnväg, post, taxi o s v. Nu senast har privata apotek lett till högre priser.
  • Sämre klimat och miljö. De företag som enligt Jan Björklund (FP) skulle få köpa in sig ingår redan tillsammans med honom i kärnkraftslobbyn. En privatisering skulle sä­kra Vattenfalls satsning på att kolkraften fortsätter att prioriteras framför förnyelsebar energi.
  • Underminerade statli­ga finanser. Mats Hulth, socialdemokratisk ledare i Stockholm på 1990-talet har sagt att försäljningen av Stockholms Energi till Fortum var den sämsta af­fär han någonsin gjort. Privatisering är en engångsinkomst, samtidigt som alla framtida miljardvinster hamnar hos privata ägare.
Högerregeringen representerar de stora företagen och dess ägare, kapi- talisterna. De vill säkra att det är marknadens diktatur över så stor del av samhället som möjligt.

Förhoppningar om att de rödgröna ska stå för en verklig opposition mot högern är tyvärr ogrundade. Socialdemokraterna genomför själva privatiseringar i kommuner och landsting, liksom tidigare under Gö­ran Perssons regering.
Rättvisepartiet Socialisterna står för att det behövs en verklig kamprörel- se, ett uppror, mot privatiseringar och högerpolitik.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!