”De vill testa vår styrka”

2007-03-28 15:41:47
Anställda på Willys i Länna, Skogås utanför Stockholm, har varslats om strejk till påskhelgen. Offensiv har talat med fyra anställda.

Lars Östberg, arbetsplatsombud:
– Svenskt Näringsliv kanske vill testa vår styrka. Det handlar inte bara om Handels, utan om alla låglöneförbund.
Lars Östberg är också representant för Handels i Willys bolagsstyrelse. I Länna har Handels 30-40 medlemmar.
– Det såg tufft ut inför avtalsrörelsen. Det var därför positivt med ett avtal på den här nivån och att ob-ersättningen, som arbetsgivarna alltid vill försämra, är orörd. Där ger vi oss aldrig.
– Jag tror inte det blir strejk, utan en lösning i sista stund. Men om det blir strejk kommer folk att ställa upp. Vi har förklarat att det handlar om våra löner. Men många är ovana och har ju aldrig strejkat.

Åsa Axelsson:
– Våra löner är skitdåliga för det här slitet som vi gör. Om jag inte jobbar kvällar och helger så får jag knappt ut något.
– Jag jobbar en kväll och får efter fem år här ut 11 000-12 000 kronor i månaden efter skatt. Det var ännu värre när man var ny.

Vad tycker du om Svenskt Näringsliv?
– Det är så löjligt att de säger nej nu när vi kvinnor ska ha samma som Metall. De sa ju ja till männen i Metall.
– Vi har inte fått någon information från facket. Jag har aldrig strejkat så man vet inte hur det går till. Men vi behöver högre löner så strejkvarslet är nödvändigt.

Cecilia Nordin:
– Budet som Handels skrev på var bra. Nu krävs det strejk. Det här jobbet kan vara jättetungt om man står i charken eller frukten. Vi har ingen rotation på arbetsuppgifterna, det borde det vara.

Per Nordin:
– Jag är beredd att strejka för våra krav. Jag tycker kanske att lönerna är rätt okej (när ob-ersättningen är inräknad) men inte om man jämför med vilka vinster som görs inom handeln. När det går så väldigt bra så borde vi ha vår del.

Per-Åke Westerlund
Elin Gauffin

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!