Debatt: Nolltillväxt ingen lösning

2009-12-21 01:21:40
Onsdagen den 9 december deltog Rättvisepartiet Socialisterna i diskussionen på Climate Justice Action’s (CJA) möte ”Tackling capitalism and climate change” med 100 deltagare.

– Kapitalismen leder inte till katastrof – kapitalismen är katastrofen, klargjorde Gary, den första talaren från CJA, och fortsatte:
– Vi måste avslöja den ”gröna kapitalismen” och dess falska klimatlösningar. Därför måste vi bygga en glo- bal rörelse för klimaträttvisa, vilket innebär att samla alla sociala rörelser som förlorar på både miljöförstöring­en och kapitalisternas förtryck.

Sett till den etablerade gröna rö­relsen, med dess falska marknadslösningar, var CJA en frisk fläkt med bra kritik av kapitalismen.Samtliga talare pekade specifikt ut kapitalet som roten till förtrycket av fattiga liksom till miljöförstöringen i stort.
– De gamla öststaterna var tillväxtstater. När tillväxten ökade med 10 procent ökade utsläppen med 10 procent och när Sovjet kollapsade så kollapsade även utsläppen, argumenterade Tadzio och sa att ett liknande sceniario globalt var ett måste för att lösa klimatkrisen.
Flera talare upprepade samma synsätt och därför var jag tvungen att besvara detta. Jag gick rakt på sak:        – Kapitalismens återupprättande och den djupdykning av ekonomin som följde kastade ut miljoner människor i fattigdom. Vi i CWI är absolut motståndare till att försöka lösa klimatkrisen genom arbetslöshet, slaktad mödravård och hemlöshet. Idag ser vi hur sjunkande tillväxt ändå leder till öka­de utsläpp och hur fattigdomen i sig eskalerar klimatkrisen när fattiga tvingas skövla skog, elda med ved och överbruka sina jordar för att överleva.
– Vi kan inte lösa klimatkrisen genom att gå tillbaka i utvecklingen – tvärtom måste massiva offentliga investeringar till i infrastruktur baserad på förnybar energi; kollektivtrafik; passivboenden; ekologiska jordbruk; omställning av smutsiga industrier och förstatligande av de största företagen; samt planering och omläggning av transporter och global handel.

CJA-talarna replikerade på detta med påståendet om att offentligt och privat ägande i grunden är samma sak och att gröna jobb i offentliga sektorn inte var vägen framåt.
En talare tyckte också att det inte gav något att engagera sig i facken, de var byråkratiska.
Istället var det de sociala rörelserna som skulle sammanknytas; klimatrörelser i Nord samt ursprungs- befolkningar och jordlösa i Syd o s v.
En facklig talare från Storbritannien gav svar på tal:
– Ska vi reparera planeten och by­ta ut allt skitigt mot något bra, då kommer det att krävas kamp mot arbetslösheten och det kapitalistiska sy­stemet. Och det är i kampen vi kan få stöd för klimatlösningarna hos arbetare och även ta kamp för att medlemmarna ska tillbaka facket från de som är ”sell-outs” (svikare i fackledningen som håller tillbaka). Men det måste vi göra i de sociala rörelserna också, de har också alltid varit uppde­lade mellan kämpar och sell-outs. Vad är skillnaden?
– Alla måste ta kamp, inkusive arbetarklassen som är den viktigaste klassen i världen genom sin roll i den produktion vi ska stöpa om.
Efter debatten var många framme och ville köpa CWI:s material.

Mattias Bernhardsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!