Debatt: Vad är socialism?

2013-10-16 11:58:31


Mathias Wåg

Under Socialism i rörelse hölls en paneldebatt mellan Lina Rigney Thörnblom från Rättvisepartiet Socialisterna (RS), Amineh Kakabaveh från Vänsterpartiet och Mathias Wåg, ansvarig utgivare för den anarkistiska tidningen Brand.

Temat för debatten var Vad är socialism? Först ut var Lina Rigney Thörnblom från RS, som menade att kapitalismen har orsakat ­exempelvis klimatkrisen och att det finns pengar för att kunna lösa sådana problem, men att detta kräver en planerad ekonomi.
– Det räcker inte med reformer. De kan alltid avskaffas. Det som behövs är en revolutionär samhällsom­vandling, förklarade Thörnblom och gick även in på att alla valda represen­tanter måste kunna avsättas och ska leva på en arbetarlön.
Mathias Wåg från tidningen Brand och förbundet Allt Åt Alla ­pekade också på motsättningarna i samhället och vilka som har makten över ekonomin. Han var dock mer intresserad av ”…i rörelse” än ”Socialism…”.
– Vi brukar inte använda det begreppet.
–  Socialismen är inte ett pistolskott; man kan inte bara skjuta och så blir det socialism, sa Amineh Kakabaveh, Vänsterpartiet. Hon talade även om behovet av att förändra attityder och värderingar hos arbetar­klassen.
Mathias Wåg fortsatte sitt inlägg om att hitta organisationsformer när protesterna börjar ebba ut och varna­de för reaktionen från den ­härskande klassen.
– Det måste byggas upp ett stort arbetarparti innan protesterna bryter ut för att kunna vägleda rörelsen, svarade Thörnblom.
När moderatorn öppnade för inlägg och frågor från publiken gjordes inlägg från bland annat Per-Åke ­Westerlund, RS ordförande, som talade om att kapitalismens avskaffande kräver en medveten rörelse som tar kamp för makten i samhället.
– Målet är ett klasslöst samhälle, sa Ruben Derkert och fortsatte:
– Partiet är arbetarklassens minne. Det behövs ett parti som kan vara en del av en utomparlamentarisk kraft även om man sitter i demokratiska församlingar och ta kampen på alla plan.
Mathias Wåg återkom hela tiden till samma tema:
– Hur skapar vi organisationsformer som tar hänsyn till mångfalden av olika rörelser? Det vi behöver är mer organisering, men inte i form av ett parti.
Kakabaveh och Thörnblom höll inte med om detta.
Även om vi kämpar gemensamt så visade debatten tydligt på skillnader­na mellan olika delar av vänstern.

Sebastian Olsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!