Delade turer kampfråga på 8 mars

2011-03-07 14:11:57
I Luleå kommer kampen för vård och skola och villkoren för personal i offentlig sektor att stå i centrum på 8 mars.

– I Luleå har Rättvisepartiet Socialisterna (RS) stridit länge tillsammans med personalen mot ökningen av delade turer. Kommunledningen hade tänkt att personalen skulle få rätt till heltid – men att de själva skulle betala för detta genom mycket sämre arbetsvillkor, till exempel fler delade turer. Genom kampen tvingades S-ledningen i valet lova att delade turer skulle avskaffas men ännu har det inte infriats. Därför tar vi upp det på 8 mars, säger Carolina Löf, kommunfullmäktigeledamot för RS.
– På vårt boende har delade turer ökat efter vallöftet. Alla måste nu lägga in två delade turer på sitt schema men det kan bli upp till fyra stycken på fyra veckor. Förr hade jag inga. Dessutom går alla varannan helg numera, förr kunde en del gå var tredje, berätta Anna Eriksson, som jobbar på Midskogens äldreboende.
– Vi har protesterat på olika sätt. En del har vägrat lägga in delade turer, vi har skickat in vårt schema till facket för att visa vad som hänt.
Anna Eriksson menar att jobbet har förändrats dramatiskt.
– Förr fanns en frihet i det här jobbet som det fanns ett speciellt värde i. Det var lätt att byta skift med varandra, man kunde jobba in raster när det passade, man visste hur man jobbade långt i förväg. Den friheten är borta. Med Time Care har det blivit många småturer vilket gör att man väldigt sällan är ledig tre dagar i rad, vilket hände förr, i alla fall för deltidare. Nu när den slutgiltiga schemaläggningen dessutom görs centralt blir talet om att Time Care ger ”önskeschema” bara löjligt. Det är ett slavschema. Egentligen borde Time Care bort helt och hållet.
Personalens protester har i alla fall gett visst resultat.

– Det senaste från våra chefer är att de ska lägga in ett nytt pass från halv nio till halv åtta istället för delade turer. Det är klart att det kan vara bättre men risken finns att det istället blir mer ensamarbete på morgonen och kvällen. Det kan vi inte acceptera, vi måste se till att det inte blir minskad bemanning.
Det var länge sedan offentliga sektorn var en så viktig stridsfråga som inför årets 8 mars.
Låt årets internationella kvinnodag bli början på en kamp för att försvara välfärd och arbetsvillkor.
Jonas Brännberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!