Delseger för Aata Karimi

2015-05-07 16:05:33


Aata Karimi, politisk flykting.

Aata Karimi hotas efter 13 år i Sverige av utvisning till den islamiska republiken Iran. Han flydde till Sverige med en dödsdom hängandes över sig, men Migrationsverket ansåg inte att det fanns någon koppling mellan den tortyr han utsattes för och hans politiska engagemang. 

Rättvisepartiet Socialisterna, som har uppmärksammat Aata Karimis fall tidigare, varnar för att han som kurd och politiskt aktiv för kurdernas erkännande och rättigheter skulle riskera livet vid en utvisning till den benhårda diktaturen Iran.

Efter den stora uppmärksamhet som Aatas fall har fått kräver nu Migrationsdomstolen att myndigheten omprövar hans fall och väger in hans politiska aktivitet i Sverige i bedömningen.

I juli 2002 lyckades Aata att fly till Sverige för att ansöka om asyl. Innan dess hade han torterats och fått uppleva hur delar av hans familj mördats. Familjen har likt många andra utsatts för förföljelser och avrättningar.

Både min morfar och morbror har blivit avrättade av den iranska regimen. Deras brott? Att de kämpade för kurders rättigheter, berättar Aata.

Han fruktar att han väntar samma öde om han utvisas. Då Aata redan har fått uppleva tortyren vet han vad som väntar.

– Jag kommer alltid att kämpa för rättvisa oavsett var jag befinner mig. Jag kämpar för att få leva. Om Migrationsverket utvisar mig skickar de mig blint in i döden, säger Aata Karimi.

Migrationsverket är välinformerat om att Iran lägger stora resurser på att kartlägga politiska fiender i exil.

Att iranska myndigheter känner till Aata är inte svårt att lista ut. Han har sedan han kom till Sverige varit aktiv mot regimen, deltagit på demonstrationer, blivit intervjuad av kurdisk och persisk media och publicerat artiklar mot den iranska regimen.

– Den iranska regimen ska inte få skrämma mig. Min kamp har fortsatt sedan jag kom till Sverige, säger han. Utöver hans politiska kamp i Iran är hans aktivitet i Sverige skäl nog till asyl, eftersom hans politiska arbete i exil också är förknippat med livsfara vid en utvisning.

Svaret från den iranska regimen har varit att den iranska säkerhetspolisen har inlett trakasserier mot Aatas familj och släktingar. Detta är inte ovanligt, utan en del i den press som regimen vill sätta på de i exil för att de ska lägga ned sitt motstånd.

Men Migrationsverket blundar för faran om vad som skulle hända Aata vid en utvisning.

Rättvisepartiet Socialisterna kräver att utvisningen av Aata Karimi stoppas och att alla utvisningar av politiska flyktingar till Iran upphör. Som aktiva i Asylrörelsen uppmanar vi även den kurdiska och iranska solidaritetsrörelsen att rikta protester mot Migrationsverket och regeringen med krav på att stoppa utvisningen. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!