Delseger i New York 42 år efter Stonewallupproret

2011-08-03 20:35:45
Efter åratal av kamp har nu lagen om könsneutralt äktenskap gått igenom i New York, vilken ger alla människor samma rättigheter till giftermål. Fyrtiotvå år efter Stonewallupproret i Greenwich Village i New York, som lade en grund för Priderörelsen, har ännu ett stort steg tagits i kampen för rättvisa för hbt-personer.

New York blir den sjätte delstaten i USA som tillåter samkönade äktenskap.
Omröstningen, som skedde tre dagar före årsdagen av Stonewallupproret, resulterade i 33 röster mot 29, där fyra av de republikanska senatorerna röstade för och en av de demokratiska röstade emot.
Detta visar på att hbt-kampen går framåt och fortsätter vinna delsegrar i USA.

Kampen för hbt-rättigheter i USA har haft många förluster, och en av de största var Proposition 8 i Kalifornien; där en lag som gått igenom som tillät samkönade äktenskap drogs tillbaka år 2008 efter en utdragen propagandakampanj dit bland andra den katolska kyrkan och mormonerna pumpade in pengar.
Även i New York har kampen stött på motgångar. För bara två år sedan hölls en omröstning i senaten om huruvida samkönade äktenskap ska legaliseras eller inte, och det blev en stor förlust. Då var det Demokraterna som hade majoritet, medan det idag är Republikanerna och just därför förväntades hårda motgångar även nu.
Men de lokala organisationerna som kämpar för hbt-personers rättigheter var den här gången mycket mer organiserade. För två år sedan skylldes nederlaget delvis just på dem på grund av deras stridigheter med varandra och brist på organisering.

Trots nederlaget i Kalifornien år 2008 har nu ett slag vunnits. Kaliforniens senat godkände i april i år ett lagförslag som kräver att skolor rättvist och korrekt ska porträttera hbt-personers historiska bidrag till samhället inom samhällsvetenskapen. Lagen förbjuder också diskriminering av hbt-personer i skolor, under skolaktiviteter och i läromaterial. Detta är ett stort steg, som kommer att påverka hbt-ungdomars syn på sig själva och som förhoppningsvis kommer att leda till mindre diskriminering.
Rörelsen för hbt-personers rättigheter går framåt i USA, även om den har haft många motgångar.
Fortfarande saknas rätten till samkönade äktenskap, i 44 delstater. Bland annat i Kalifornien, där det behövs en stenhård kamp för att återinföra rätten till samkönade äktenskap, och för att övervinna konservativa och religiösa propaganda- och hatkampanjer.

Louise Strömbäck

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!