Delstatens värsta rekordbränder

2018-11-13 16:11:22

foto: Eric Coulter, BLM
De pågående bränderna är de värsta någonsin i Kalifornien och kopplat till den globala uppvärmningen.

De bränder som rasar i Kalifornien är de värsta som hittills har drabbat delstaten. Minst 44 människor har hittills (den 13 november) dödats i de olika bränder som härjar och flera hundra personer rapporteras saknade. Drygt 300 000 människor har tvingats fly sina hem.

Staden Paradise i norra Kalifornien, där den största och dödligaste branden ”Camp Fire” rasar, har helt brunnit ner. Enligt norra Kaliforniens myndigheter är risken stor för att antalet döda är betydligt fler än de 42 som hittills fallit offer för ”Camp Fire”. Förutom ”Camp Fire” rasar två andra störra bränder, ”Wolsey Fire” och ”Hills Fire”, i tätbefolkade södra Kalifornien.
Torka, låg luftfuktighet och starka vindar har under de senaste dagarna medfört att bränderna rasar i en oemotsvarad omfattning och hastighet.
Släckningsarbetet, som beräknas ta flera veckor, försvåras av svåra väderförhållanden och där särskilt stormvindarna ”gör att vi tvingas att jaga efter elden istället för att begränsa dess spridning” som brandmännen uttryckte det.

Detta är andra gången på tre månader som Kalifornien har drabbats av rekordbränder. Med början i juli rasade flera bränder i Kalifornien, varav två gick ihop och blev till den största terrängbranden någonsin. Den gången twittrade president Trump förryckt att det var delstatens miljölagar och vattenregleringar som bar ansvaret för katastrofen.
Trumps respons på de fruktansvärda bränder som nu ödelägger Kalifornien är att beskylla delstaten för misskötsel av skogen och hota med att dra in stöd till de drabbade. ”Förolämpande och farligt”, sa ett av brandmännens fack i Kalifornien i sitt svar till presidenten och påminde om att den federala regeringen (Trumpadministrationen) ansvarar för skötseln av 60 procent av delstatens skog och att den resterande skogsarealen är i händerna på privata bolag.

Trumpadministrationens reaktion är en direkt följd av den klimatförnekande politik som bedrivs och som medför att USA står än mindre rustat att möta det faktum att antalet väderrelaterade katastrofer blir både fler och kostsammare.
Antalet skogsbränder blir exempelvis inte bara fler, utan tenderar att spridas över betydligt större områden än tidigare. Det gäller inte minst i Kalifornien, där den globala uppvärmningen har inneburit att faran för stora skogsbränder inte längre begränsas till några månader ”utan att varje dag är en brandsäsong”, enligt chefen för delstatens räddningstjänst.
Trumps avregleringar och neddragningar av miljöskydd, skogsvård och räddningstjänst följs av att de drabbade straffas hårt. Nyligen aviserade Trumpadministrationen att man ska stoppa den begränsade katastrofhjälp som USA-territoriet Puerto Rico har erhållit efter orkanen Maria (de orkanstormar som svepte över Puerto Rico ifjol dödade direkt eller indirekt fler än 4 600 människor, enligt en forskargrupp vid Harvard University).

Sedan 1932 finns det data över de bränder som har härjat i Kalifornien. Av de tio största bränderna som drabbat Kalifornien sedan dess har nio skett efter år 2000, fem efter 2010 och två i år. Först ifjol blev det en liten paus i en fem år lång period av extrem torka och sinande grundvatten. Men även i år har det regnat ovanligt lite i Kalifornien och i synnerhet i delstatens norra områden.
Den långa torkan har förvandlat mark, buskar och skog till tändved och snabbt breder bränder ut sig över vida områden i ett Kalifornien där invånarantalet nästan har fördubblats sedan 1980 och där en rad nya orter etablerats i omedelbar närhet till de livsviktiga skogarna.
Återkommande nedskärningar i delstatens räddningstjänst har dessutom gjort ont värre.

Kaliforniens skogsbränder och de bränder som rasade Sverige och flera andra länder under det rekordvarma året har ett direkt samband med den globala uppvärmning vars yttersta orsaker är kapitalismens kortsiktighet och vinstjakt, vilken håller på att göra okontrollerbara klimatkatastrofer till det ”nya normala”.
Klockan tickar allt snabbare för klimatet, och om nuvarande trender fortsätter kommer medeltemperaturen i Kalifornien att öka med katastrofala 4,9 grader fram till år 2100. Antalet skogsbränder riskerar under samma tidsperiod att öka med 50 procent och den genomsnittliga ytan som skogsbränder drabbar kommer stegvis att ha ökat med 77 procent.

För att stoppa den apokalyptiska framtid som hotar krävs en genomgripande och snabb systemförändring – att kapitalismens avskaffas. Det i sin tur är bara möjligt om klimat- och miljörörelsen, fackföreningar och sociala rörelser förenas i en gemensam kamp för socialism och för en planerad ekonomi baserad på demokratiskt ägande och styre av storföretag, banker, mark och naturresurser.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!