Demokratipris till vårdkämparna i Sollefteå

2017-12-20 23:13:21
I veckan öppnar den medlemsägda vårdcentralen VOON (Vård och omsorg i Norrland) i Sollefteå centrum. VOON lyckades få över hundra intresseanmälningar i ett län med uttalat stora rekryteringsproblem till vården som följts av astronomiska stafettkostnader för inhyrd personal.

De har kunnat rekrytera en personalgrupp på 28 personer bestående av läkare, distriktssköterskor, sjukgymnaster med flera yrkesgrupper.
Till invigningen kommer nu Ordfront för att dela ut sitt demokratipris. Årets pris går till Föreningen Sollefteå Framtidens akutsjukhus, Nätverket BB-ockupationen och det medlemsägda vårdföretaget VOON.
Samtidigt fortsätter vårdneddragningar ute i länet och bilden av ett krisande landsting består. I november togs beslut om att lägga ned folktandvården i Fränsta. Detta trots en lokal protestkampanj med bland annat tusentals namn på protestlistor och möten där politiker ställdes till svars.
Orsaken till nedläggningen är enligt politikerna svårigheter med att rekrytera nya tandläkare samt att lokalerna har varit olämpliga. Fränstaborna säger att de inte kan se att landstinget ens har försökt rekrytera och kommer nu att få åka 5 mil till Ånge för närmaste tandvård.

På regionfullmäktige beslutades i höst om att lägga ned BUP-mottagningen (Barn- och ungdomspsykiatrin) i Kramfors. I praktiken har den dock inte fungerat och varit stängd i flera år.
Vi har även kunnat läsa krisrubriker om akutkirurgins framtid i Ö-vik under hösten. Även här har det handlat om landstingets problem att bemanna verksamheten, i detta fall med specialistläkare. Lars Rocksén, vice ordförande i Ångermanlands läkarförening, har i Läkartidningen bland annat argumenterat för att det behövs ett mer närvarande ledarskap och en bättre personalpolitik.
I november avslog förvaltningsrätten den överklagan som Föreningen Sollefteå framtidens akutsjukhus hade gjort mot landstingets nedläggning av akutkirurgin i Sollefteå.
Svårigheterna att rekrytera personal är ett återkommande argument vid neddragningarna i länet. En del debattörer menar att rekryteringsproblemen medvetet används som ett argument för nedläggningar och för att centralisera verksamheten i länet. Det är svårt att säga hur mycket som kan ligga i det. Problemen att rekrytera till exempel sjuksköterskor är stora även i Sundsvall.

I dagarna presenterades också en prognos för primärvården. Enligt den går ekonomin 58 miljoner kronor minus, vilket är nästan en fördubbling mot förra året. Orsaken till underskottet är dyra kostnader för stafettpersonal. Landstinget pekar dock på att man under tredje kvartalet har kunnat minska hyrkostnaderna och vänt trenden.
Arbetet med att minska beroendet av dyr stafettpersonal inom landstinget pågår på flera håll. I december uppmärksammade Vårdförbundet att just kardiologen i länet har varit framgångsrik i detta. De har minskat stafetter på alla tre sjukhusen och i Sundsvall är de nu helt oberoende av dem.
I landstingsvalet nästa år görs hela länet till en valkrets. Alla partier utom Socialdemokraterna kör då med en lista. Vänsterpartiet beslutar hur de ska göra på sin valkonferens i januari. S satsar på 4 olika listor med mer lokala namn. Sossarna tar också bort de gamla ökända toppnamnen från sina listor. Moderaterna petar sitt före detta landstingsråd och toppnamn Per Wahlberg ned till valsedelns andraplats. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!