Demonstration för trygghet i Jordbro den 2 december

2017-12-06 13:26:29


Ett lyckat möte om trygghetsåtgärder följs nu upp av en demonstration.

Mötet ”Vi kräver trygghet i Jordbro” den 16 november med kampanjen Rusta upp Jordbro samlade dubbelt så många som det föregående trygghetsmötet. Beslut togs om att samla till en demonstration i Jordbro centrum lördagen den 2 december.

–Rusta upp upp Jordbro bildades hösten 2014 då vi tog strid för upprustning av våra bostäder, en kampanj som lyckades tvinga bort en av landets värsta slumvärdar – organisering lönar sig, inledde mötets konferencier Robert Bielecki från Rättvisepartiet Socialisterna (RS).
Förebyggandeteamet i Haninges socialtjänst medverkade under mötet och berättade om sitt arbete. Bland annat har de haft ett föräldrarådslag som diskuterat hur tryggheten kan öka och har startat en föräldrakommitté.
Förebyggandeteamet har bra kontakt med de ideella nattvandrarna, som oftast är ute en kväll i veckan. Resurserna för förebyggandeteamet är så slimmade att de själva bara kan vara ute och nattvandra några dagar per år.

– Den frivilliga föräldravandringen är beundransvärd, men det räcker inte. Det sociala arbetet mot ungdomar görs bäst av utbildade fältassistenter, det har flera kommuner visat. Haninge ligger efter, också vad gäller trygghetsmätningar där den senaste gjordes 2011 och dessförinnan 2006, berättade Ifrah Hassan, Jordbrobo som jobbar med våldsprevention i en grannkommun.
– Ni är bara sju stycken i förebyggandeteamet, för hela Haninge! Ni är stålmän som gör ett fantastiskt arbete. Ni borde verkligen vara fler, dels för att verkligen nå ut och dels för att ni inte ska bränna ut er. Vi måste verkligen kräva att ni ska bli fler. De inbjudna ansvariga politiker som inte dök upp idag borde skämmas, sa Sadia Islam, behandlingsassistent och aktiv i Rättvisepartiet Socialisterna (RS).

– Kommunen behöver ha egna fältassistenter ute på kvällarna, anställda med kompetens som också kan hjälpa ungdomar med var de kan vända sig för att få hjälp, sa också Sherihan Hassan (RS) som själv har jobbat som fältassistent och idag jobbar som skolkurator.
– Jordbro behöver ett centrum värt namnet, men också service och skola. Jordbro behöver en egen högstadieskola: Den som fanns lades ned, men vi har förhandlat med kommunledningen och nu utreds när den kan startas upp igen, berättade Vänsterpartiets ordförande i Haninge Carina Wellton.

Under mötet diskuterades på vilka platser och i vilka sammanhang otryggheten är som störst. Både mötesdeltagarna och förebyggandeteamet pekade på främst Jordbro centrum, dit allt färre vågar gå på kvällen. Det är mörkt på kvällen på grund av bristande belysning och det säljs narkotika.
– Det behövs bättre belysning också vid parkleken i Höglundaparken, lade Annelie från Hyresgästföreningen till.
Att upplevd trygghet och faktisk trygghet hänger ihop var ett annat tema under mötet. Bollplaner, parker och torg som är upplysta och upprustade blir använda, och där det är liv och rörelse blir det säkrare att vistas.

Nästa steg i trygghetskampanjen blir nu en demonstration i Jordbro centrum lördagen den 2 december kl 13.00.
Vi tar sikte på att trygghetskampanjen även denna gång fördubblar sin storlek och bollen kommer i rullning. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!