Demonstrationer landet runt den 9 november

2018-11-14 10:28:40

foto: Offensiv
Västerås mot rasismen.

Den 9 november var det 80 år sedan de nazistiska novemberpogromerna i Tyskland, vilket blev startskottet på förintelsen. Nedan följer rapporter från olika manifestationer i landet.


Stockholm: ”Enad arbetarklass hade kunnat stoppa Hitler”

Fortfarande 80 år efter Kristallnatten, startskottet för nazisternas förintelse, är kampen mot fascismen högaktuell. I Stockholm uppmärksammades detta med en manifestation på Sergels torg, med talare från vänsterorganisationer och flyktingföreningar.
Upp mot 400 personer deltog och talarna gjorde kopplingar till dagens samhälle med en extremhöger som har medvind globalt och vars främsta representant är världens mäktigaste person, USA:s president Donald Trump.
– Terrordådet är den största attacken mot judar i USA, men inte den enda, beskrev en av talarna attentatet mot synagogan i Pittsburg för ett par veckor sedan.

Rött Forums talare Elin Gauffin förklarade hur antifascismen idag måste drivas underifrån:
– Under 1930-talet hade en enad arbetarklass kunnat stoppa fascismen. Detta gäller även idag. Skolgrupper mot rasism, arbetsplatser mot rasism och bostadsområden mot rasism kan göra det idag. 

Antifascistisk segerfest i Boden


Exakt två månader
efter att nazisterna i NMR gjorde fiasko i kommunvalet i Boden samlade Boden Mot Rasism till manifestation och antifascistisk segerfest.
Att NMR bara fick 51 röster i kommunvalet i Boden var mycket tack vare den antirasistiska mobilisering som pågick månaderna innan, som både avslöjade NMR som den terrorsekt de är och visade på ett starkt organiserat och kollektivt motstånd mot rasism och nazism.
Festivalen pågick i tre dagar. Först med uppträdande av komikern Özz Nûjen, sedan manifestation den 9 november, och slutligen en seminariedag på lördagen. På manifestationen talade bland andra Liv Shange Moyo från Rättvisepartiet Socialisterna om kopplingen mellan novemberpogromerna 1938 och idag.

Vi ser ledare som kommer till makten med hjälp av hets, hat och splittring. Nu senast Bolsonaro i Brasilien. Vi hör ekon från 1938 från typer som Orbán och Trump, men även här i Sverige, till exempel när papperslösa inte få gå i skolan eller prat om att ”de” tar vår välfärd.
Det är inte bara SD som står för detta, utan även partier som tidigare har pratat om solidaritet. Nu för de flyktingpolitk på ”EU:s bottennivå” – som avhumaniserar, skuldbelägger och misstänkliggör och på det sättet plogar för den rena nazisterna.

I seminariehallen fanns bokbord, mat och fika till besökarna som fick höra föreläsningar om bland annat samisk hbtq+-organisering, antirasistisk mobilisering och kopplingen mellan kapitalism och rasism, som blandades med musik och poesi. Syftet: att tillsammans fira den kamp som har förts mot rasismen och samla kraft för fortsatt organisering. Det uppfylldes till fullo.

Västerås: ”Finns potential för ny massrörelse”


Även i Västerås ägde en
manifestation rum den 9 november mot rasism och nazism.
Alexander Markianos (RS) var dagens konferencier och öppnade med vad som hände för 80 år sedan.

Bland talarna fanns bland annat Vänsterpartiet Västerås som pratade om hotet från NMR som har haft en närvaro i Västerås på senare tid.
Under Allhelgonaafton hade dessa lagt ljus på kyrkogården i ett hakkorsmönster.
Från Rättvisepartiet Socialisterna talade Amer Mohammed Ali. Han lyfte fram hotet från extremhögern idag och potentialen av en ny massrörelse mot rasism och fascism. Amer lyfte också behovet av nätverks- och gräsrotsarbete mot rasism – för bostad, jobb och välfärd åt alla.
Fyra personer skrev upp sig att de vill veta mer om RS.

Borås: ”Det finns ingen där som drar upp det med rötterna”


Den 9 november hade
det gått 80 år sedan novemberpogromerna i Tyskland (som nazisterna kallade Kristallnatten) och det uppmärksammades i Borås av nätverket We Are Borås. 

Flera personer talade under manifestationen, bland dem Sara Juaniquina Svensson från Rättvisepartiet Socialisterna:
– Kristallnatten utgjorde inledningen på Förintelsen och mordet på 8 miljoner människor. Natten den 9-10 november 1938 brändes och förstördes över 400 synagogor, och 7 500 judiska butiker vandaliserades och plundrades. Även judiska bostäder förstördes, och judar misshandlades, mördades och tvingades till självmord.
– 30 000 judiska män arresterades och skickades till koncentrationslägren. Den 15 november samma år avstängdes alla judiska barn från de tyska skolorna, och den 19 november utestängdes alla judar från det allmänna välfärdssystemet. Av de judar som fanns kvar i Tyskland när andra världskriget bröt ut likviderades 88 procent i de nazistiska dödslägren.

– När vi minns och fördömer Kristallnatten måste vi också koppla det till kampen idag. Det är inte bara av historiska skäl vi samlas, utan också för att ta kampen mot dagens nazism och rasism. Det stannar inte idag vid borgerlighetens och SD:s attacker mot invandrare och diskriminerande regler mot invandrare och flyktingar, stängda gränser och hårdare tag. Vi samlas för att vi åter hör stöveltramp från nazistiska grupper, och vi måste organisera oss mot dem.

Talade gjorde också Emma från We Are Borås:
– Det fanns tydliga tecken, vad som var på väg att hända. Det farligaste är egentligen inte ogräset. Det farligaste är att ingen finns där och drar upp det med rötterna.
Flera andra talade också. Och innan manifestationen lästes också en hälsning upp från Jewish Labor Committee, som skickade kondoleanser till Tree of Life-församlingen efter terrordådet i Pittsburgh den 27 oktober.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!