Demonstrationsförbud på 1 maj i Kurdistan

2011-05-04 14:20:19
Tamineh Mammustafa är medlem i Rättvisepartiet Socialisterna och nyss hemkommen från ett be­sök i irakiska Kurdistan, som under året har skakats av protester. Tamineh beskriver ett samhälle un­der militär ockupation och i samband med 1 maj förbjöd det socialdemokratiska PUK-styret alla protester.

– Första veckan när jag kom staden Sulaymaniyya var det oroligt. Flera tusen unga, studenter och arbetare demonstrerade. Militären attacke- rade demonstrationen, 100 skadades och en dog, berättar Tamineh, som blev ögonvittne till händelsen.
5 000 militärer ockuperar gatorna dag som natt. Regimen griper nu aktivister, journalister och författare. Flera är bortförda och försvunna.
– Vid tidigare protester har demonstranterna sökt skydd på smågator, men nu är det militärer överallt. Det finns ingenstans att söka skydd. Det finns militär överallt. På Frihetstorget och Saratorget är militärer beredda att sking­ra alla folksamlingar, berättar Tamineh.
– Ungdomar samlades alltid när de väntar på minsta lilla gnista för att få proteste­ra. Arbetslösheten är största orsaken, men militären ockuperar allt utrymme.
Alliansen mellan PUK och KDP förbjöd 1 maj.
Då demonstrationer inte var möjliga firade Tamineh 1 maj i Zrgoz tillsammans med 500 av de 800 som bor i staden, vilken har ett litet självstyre under Komalas kontroll.
Rättvisepartiet Socialister­na stödjer det kurdiska folkets kamp. Lösningen ligger i arbetarklassens och de fattigas organisering för socialismen.

Kristofer Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!