Demonstrera 18 september

2007-08-30 14:58:33
Allt är nu klart för en intensiv mobilisering till en demonstration mot högerpolitiken i Stockholm den 18 september, den dag riksdagen öppnar igen efter sommaren – ett år efter valet.

På ett stormöte i ABF-huset den 22 augusti påbörjas spridningen av 50 000 flygblad, 50 000 klistermärken och 4 000 affischer. 36 organisationer har hittills anslutit sig till Septemberalliansen. Seko Västerbotten är samtidigt det senaste av ett dussintal fack som ställt sig bakom ett fackligt upprop från Kommunal sektion 28 i Stockholm, som också bl a stöds av gruvarbetarfacken i Norrbotten.
Hittills finns inget formellt besked om hur LO ställer sig. Bilbo Göransson, initiativtagare till det fackliga uppropet för en LO-ledd protestdag, har på Septemberalliansens uppdrag försökt få ett besked från LO-toppen.
– LO:s tredje ordförande Leif Håkansson säger att vi står på samma sida, men att riksdagens öppnande är en högtidsdag för demokratin. Men han har fel, i stället innebär dagen en ny krigsförklaring mot arbetare och låginkomsttagare som måste besvaras, säger Bilbo, som också påminner om att LO den 6 oktober 1992 samlade 200 000 till demonstrationer när riksdagen öppnades det året.
Också 6 oktober föregicks av en lång kampanj från fackliga gräsrötter.

Flygbladets text

Så här lyder det flygblad som nu ska massutdelas, bl a i rusningstrafiken den 10, 13 och 17 september:
”Är du trött på tystnaden inför den nyliberala politikens extrema klassklyftor, privatiseringar och orättvisor? Vill du som allt fler fackföreningar, organisationer och enskilda sätta fart på motståndet mot högerpolitiken?
Ett upprop som startats av Kommunal sektion 28 i Stockholm och bland annat stöds av gruvarbetarfacken i Norrbotten uppmanar nu hela fackföreningsrörelsen att anordna en protestdag mot högerpolitiken.
Samtidigt har ett nytt brett nätverk, Septemberalliansen, bildats. En stor demonstration mot högerpolitiken kommer att hållas i samband med riksdagens öppnande den 18 september, ett år efter valet.
Vill du hjälpa till att ordna en protest som får regeringen och alla högerpolitiker att darra? I så fall kan du redan nu gå in på hemsidan www.18september.se och anmäla ditt eget deltagande…
Från hemsidan kan du också ladda ned upprop och annan info och hjälpa till att informera dina egna arbetskamrater, skolkamrater och vänner. Du kan också föreslå ditt eget lokala fack och/ eller andra organisationer du är med i att ställa upp. Om du vill vara aktiv i Septemberalliansen, kontakta oss snarast.
Septemberalliansen vill samla till en bred protest mot alla aspekter av regeringens nyliberala högerpolitik bakom huvudparollerna: Ett år räcker; Mot högerpolitiken – för rättvisa och solidaritet; För gemensam välfärd.
Det betyder i klartext protester mot bland annat:
– attackerna på a-kassan och sjuk- försäkringen
– utförsäljningen av statliga företag, hyresbostäder, vård, skola, omsorg och kollektivtrafik
– de enorma skattesänkningarna för de rika och de samtidiga sveken mot de arbetslösa, sjuka, pensionärerna, studenterna och andra låg- och medelinkomsttagare
– pigavdraget
– massakern på kommunala skolor
– den inskränkta yttrandefriheten efter privatisering av offentlig verksamhet
– hotet mot strejkrätten
– högerregeringens och EU:s helt otillräckliga miljöpolitik
– den reaktionära flykting- och utrikespolitiken
– förvägrandet av amnesti till de slavarbetande papperslösa.”

Offensiv inbjuder alla läsare att delta i kampanjen.
Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!