Demonstrera för allmännyttan!

2008-01-16 13:05:04
Nu har 26 nätverk och organisationer anslutit sig till kampanjnätverket ”Rädda hyresrätten”, som demonstrerar den 11 februari utanför stadshuset i Stockholm. Redan nu på måndag den 21 januari ses vi kl 18.00 utanför Stadshuset, då Hyresgästföreningen ska demonstrera.

Frågan om hyresrättens framtid är brinnande het. På Hyresgästföreningens mobiliseringsmöten veckan inför demonstrationen har det varit fulla hus, 120 kom i Skärholmen, 150 i Hässelby, 100 i Husby och 200 i Högdalen.
Sven Löfberg är ordförande för LH Rågstintan i Rågsved.
Varför deltar du i demonstrationerna?
– Vi måste ha allmännyttan kvar! Man ska inte bara tänka på sig själv, det handlar om våra barns framtid. Man ska inte behöva sätta sig i skuld.

Privata värdar

– Här i Rågsved säljer Familjebostäder ut Bäverdammsgränd, Bäverbäcksgränd och Bjursätragatan till privatvärdar. Det rör sig om de ”tyngsta” områdena. Men vart ska folk ta vägen? Socialbidragstagare riskerar att slängas ut.
Bostadsborgarrådet Kristina Alvendal (även ordförande för Svenska Bostäder) retar upp stockholmarna med sin privatiseringsfundamentalism. Till Hem och Hyra sa hon den 12 november att det kommer att bli bättre boendemiljö med privata värdar. Förra året såldes Arbetarebostadsfonden i Bromma till en privatvärd. Nu vill bolaget höja hyrorna i snitt med 12-14 procent, för vissa lägenheter med 30-55 procent.
– Husen är slitna, inte minst fasader, trappuppgångar och tvättstugor och man vågar numera knappt be om något av rädsla för att hyran ska höjas, sa Karin Rylander till DN den 9 december.

Vinst före underhåll

I HyresPressen nr 4/2006 redovisas en jämförelse mellan allmännyttan och privatvärdar. Medan de kommunala bolagen gör 4 procents vinst, satsar 17 procent på underhåll och 40 procent på drift, så roffar de privata ägarna åt sig 15 procent i vinst, men satsar bara 15 procent på underhåll och 32 procent på drift.
Det går att stoppa privatiseringar. 1993 tänkte högern sälja Stockholmshem till ett holländskt bolag. Men 500 demonstranter var rasande och knackade på Stadshusets dörrar. Moderatledaren Carl Cederschiöld gick upp i limningen och gjorde bort sig när han konfronterades med hyresgäster i en TV-debatt. Det blev så mycket liv om saken att köparen drog öronen åt sig och privatiseringen stoppades.

Överlever allmännyttan?

Demonstrationerna för hyresrätten denna vår är akuta och nödvändiga. Det handlar om allmännyttans överlevnad. Redan märks hur snaran dras åt. Inte sedan 1992 har det funnits så få lediga lägenheter, 3 000 färre än under samma period förra året.
Demonstrationerna i januari och februari kan bara ses som början. Om inte högeralliansen omedelbart backar från privatiseringarna, ombildningspropagandan, lyxrenoveringarna och planerna på marknadshyror så måste kampen spridas till de stora massorna. Fackföreningsrörelsen, arbetarorganisationer, invandrare, kvinnor, socialister – alla måste mobiliseras, då allmännyttans existens står på spel.
Elin Gauffin

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!