Demonstrera för Lakeside

2015-03-11 13:33:17
Kulturlivet i Haninge är utsatt för hot om nedläggningar och uppsplittringar. På ungdomshuset Lakeside fortsätter kampen.

Efter den senaste demonstrationen för att stoppa kulturslakten, den 25 februari, uttalade sig Pia Lublin (FP), andre vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden, i Mitt i Haninge att förslagen om att riva fritidsgården Åbygården och Folkparken inte bör genomföras. Däremot hävdar hon fortfarande att pengar inte finns och att en uppsplittring och flytt av Lakeside ändå måste genomföras.

Offensiv har tidigare skrivit om att ett beslut angående Lakeside inte finns, men också att det visst finns pengar samt att den ungdomsdialog som ska äga rum vid beslut som rör ungdomar på Lakeside inte har genomförts. Att politikerna verkar backa vad gäller Åbygården och Folkparken är ett steg framåt och ett resultat av kampen, men nu behöver kampanjen fortsätta att hålla pressen uppe för att dels se till att politikernas ord inte bara blir ord på ett papper och dels för att också rädda kvar verksamheterna på Lakeside.
Som ett steg i att hålla pressen uppe kommer en ny demonstration att äga rum vid nästa kultur- och fritidsnämndsmöte den 25 mars, med start klockan 16.00 på Poseidons torg för avmarsch mot kommunhuset. Det är också viktigt att fortsätta nå ut till alla de verksamheter och människor som håller till på Lakeside, som dansgrupperna och de olika spelföreningarna, men också till det övriga kultur- och föreningslivet i Haninge.
Alla verksamma inom kulturlivet som vi har talat med, men även privatpersoner och vissa tjänstemän, anser att hela processen vad gäller Lakesides vara eller icke vara är en total fars på demokrati och inflytande samt ett slag i ansiktet på allt vad kultur heter. Det är bara att instämma.
Politikernas lögner och fulspel har avslöjats av kampanjen som har blottlagt hur de styrandes beslut står i motsats till den stora majoritetens intressen.
Istället för att beröva oss på det så nödvändiga kultur- och föreningslivet borde verkliga satsningar göras för att bevara och utveckla det. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!