Demonstrera mot hatgruppen Pegida 18 april i Göteborg

2015-04-02 13:49:30
Sympatisörer till rasistiska Pegida, som startade i tyska Dresden, försöker nu etablera rörelsen i Sverige. De är idag en handfull personer med blandad bakgrund från antimuslimer till nazister.

”Projektet” startades i Tyskland och lyckades först samla till stora demonstrationer, men är nu på väg att falla sönder på grund av inre stridigheter. Pegidas tillbakagång i Tyskland kan till stor del tillskrivas de massprotester och den massiva opinion som har mött den rasistiska rörelsen med motdemonstrationer och blockader.

Detta visar hur viktigt det är att bemöta rasisterna på plats för att hindra dem att växa. Pegida har inte lyckats etablera sig i Sverige trots upprepade försök att lansera ”rörelsen”.

Arrangörerna hade hoppats på 200 deltagare den 9 februari i Malmö och att detta skulle fortsätta med demonstrationer i en ny svensk stad varje måndag. Men planerna grusades snabbt.

I Malmö samlade Pegida Sveriges frontfigurer endast 20 sympatisörer och möttes av 5 000 antirasister. Uppföljningen i Linköping den 2 mars föregicks av att lokala sympatisörer hoppade av. Expo rapporterade att ”Endast fyra demonstrerade med Pegida i Linköping”, som möttes av 400 antirasister. Deras två försök till samling i Stockholm har ställts in och nu återstår det att se om de faktiskt kommer att samlas i Göteborg den 18 april som de har planerat.

Detta visar på nytt det som Rättvisepartiet Socialisterna (RS) hela tiden har pekat på, att stora, välorganiserade antirasistiska mobiliseringar orsakar motsättningar och moraliska bakslag bland rasisterna, vilket hindrar deras framgångar. Samtidigt måste detta användas som en plattform för att lägga grunden för en antirasistisk motståndsrörelse som kopplar samman kampen mot rasism med dess grogrund, högerpolitik och klassorättvisor.

Därför samlar RS, tillsammans med andra inom vänstern som Kommunistiska Partiet, Hekmatisterna och Svensk-Kubanska Före-
ningen med flera, till motdemonstration klockan 14.00 på Götaplatsen lördagen den 18 april. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!