Den dolda deltiden

2012-11-25 00:07:28




116 000 fler kommunanställda arbetar deltid än vad officiell statistik hittills har visat. Det avslöjade tidningen Kommunalarbetaren för någon vecka sedan. Förutom lägre lön drabbas pensionen och löneutvecklingen.

– Jag tror många ”frivilligt” jobbar deltid för att orka med. Många i den här branschen blir sjuka. Man slits ut mentalt och fysiskt. De som har möjlighet jobbar 75 procent för att orka jobba, säger Anna Eriksson, undersköterska vid Midskogens Vård- och omsorgsboende i Luleå.
I Kommunalarbetarens rapport som har sammanställts av Statistiska Centralbyrån (SCB) har den ­verkliga arbetstiden undersökts. Det betyder att deltidsanställda, timanställda och de som är anställda på heltid men arbetar deltid räknas med i statistiken. Det betyder att istället för 31 procent deltid bland kvinnor i offentlig sektor är det skandalöst nog cirka hälften som inte har möjlighet till heltid.

Värst är Örkelljunga och Essunga där hela 75 procent av kvinnorna deltidsarbetar, men ingenstans i Sverige är situationen acceptabel. Luleå kommun till exempel har enligt SKL låga 11 procent deltid bland anställda kvinnor, men i praktiken är siffran 43 procent. Orsaken är den heltidsreform som ger en stor del av de anställda rätt till heltid på ­pappret, men utan att det får kosta kommunen en krona extra. Resultatet är att de anställda får ”slåss” om ­timmarna, det blir fler delade turer, tyngre arbete och svårare att få vettiga scheman. Många ”väljer” ändå att fortsätta på deltid.
– Jag jobbar deltid för att kunna hinna med mina intressen vid sidan om. Jag vill kunna ha ett liv som ­inte bara är arbete. För mig handlar det om att kunna skapa. Om jag ­jobbade heltid skulle jag inte ha orken, säger Anna Eriksson och fortsätter:
– Många ensamstående med småbarn etc har inget val. De måste jobba så mycket man får. Jag som är ensamstående kan leva på bröd och vatten utan att det går ut över någon annan.

En stor majoritet av dem som jobbar deltid kan dock inte välja att gå upp till heltid. Kommunalarbetaren har i sin reportageserie berättat om timvikarier som tvingas gå till kyrkan för att få bidrag till julmat.
Anna Eriksson ser bara en lösning.
– 6 timmars arbetsdag med bibehållen lön är nästan ett måste. Man måste tanka med annat för att mentalt orka jobba med det här jobbet.

Jonas Brännberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!