Den nya flyktingmuren: Ett dråpslag mot flyktingar från Syrien

2015-11-25 12:49:32

foto: Stephen Ryan / IFRC
Farah och hennes föräldrar väntar, tillsammans med många andra flyktingar på Kos, på besked om deras regestrering.

Regeringens nya linje är ett dråpslag mot flyktingar från Syrien. Hittills i år har 26 400 fått asyl i Sverige som skyddsbehövande. De är fler än de 11 000 som fått av flyktingskäl.

Nu ska kategorin “alternativt skyddsbehövande”, dit de flesta hör, bara få 1-åriga tillstånd. Den mindre kategorin “övriga skyddsbehövande” (154 i år) avskaffas helt. En annan måltavla är hbtq-fyktingar i kategorin “ömmande omständigheter”, som också avskaffas. Det är några av effekterna när regeringen vill stänga dörren för de som flyr från krig.

Förslagen som Stefan Löfven (S) och Åsa Romson (MP) presenterade igår är inte nya. De föreslogs av Moderaterna för nån vecka sen, har alltid ingått i Sverigedemokraternas program och har i olika varianter genomförts av regeringar i flera andra EU-länder.

 

FÖRSLAGEN: Ren högerpolitik

 

  • Regeringen vill att så många som möjligt stoppas helt
  • Id-kontroll på bussar och tåg ska få samma effekt som den som redan genomförts på färjorna – flyktingarna tvingas stanna i Danmark eller Tyskland. Att dessa länder sedan skickar flyktingarna vidare söderut är mycket troligt. Fler än hälften av de flyktingar som kommit till Sverige i år har inget pass eller id-handling.
  • “Övriga skyddsbehövande” avskaffas som kategori för uppehållstillstånd. Det är en liten grupp (154 i år), flesta är alltså från Syrien.
  • Möjligheten att få uppehållstillstånd för “ömmande omständigheter” avskaffas helt (1 300 hittills i år). Kommer att slå mot hbtq-flyktingar.
  • Anhöriga till dem som får stanna i ett år som “alternativt skyddsbehövande” får inte komma alls.

 

“Vår bedömning är att antalet kraftigt kommer att minska”, sa Stefan Löfven. Allt tal om “vi bygger inga murar”, att det är fel att tala om “volymer” eller jämförelser med andra världskriget  har kastats i papperkorgen.

Bättre för flyktingarna?
Ett av argumenten är att “vi inte kan erbjuda bra mottagande”. Men på vilket sätt blir det bättre att inte ens få komma in i landet? Kommer Danmark eller Grekland/Kroatien erbjuda bättre mottagande?

Öppnar för flyktingsmugglarna
De som flyr under krig och terror gör det med livet som insats. 3 500 har dött på vägen till Europa i år, de flesta har drunknat i Medelhavet. Stängda gränser har gjort att smugglare erbjuder kontainers och bagageutrymmen.  

Tidsbegränsad utbildning och bostad?
Alla uppehållstillstånd blir tidsbegränsade, även för barn (utom för kvotflyktingar, som bara var 1 900 under 2014).
Flyktingar kan få uppehållstillstånd i tre år och “alternativt skyddsbehövande” i ett år. Den senare gruppen är den största i Sverige ifjol och i år. Hittills över 26 000 i år, de flesta från Syrien.

Det betyder att hotet om utvisning ständigt finns där. Möjligheten till jobb, bostad och att lära sig svenska undermineras. Dessutom kommer uppehållstillstånden bara att förlängas med tre år i taget.

Barnens ålder ifrågasätts
Regeringen inför nu ett annat moderatkrav, medicinsk åldersbedömning. Bedömningsmetoden har kritiserats av barnläkare och Socialstyrelsen har uppskattat att felmarginalen är fyra år åt vardera hållet.

Ökad lönedumpning
Kravet på arbete för att att efter tre år få permanent uppehållstillstånd öppnar för lönedumpning och utnyttjande på arbetsmarknaden. Företag som redan idag utnyttjar papperslösa kommer att utvidga marknaden för arbetstillstånd där lönen som uppges inte är den som betalas ut.

Betala för släktingar
Kraven höjs att flyktingar ska kunna försörja sina barn eller make/maka vid återförening. Det ökar pressen på dem som flytt än mer och är ytterligare ett försök att få flyktingar att överväga att inte åka till Sverige. Regeringen säger att anhöriga som inte tillhör kärnfamiljen inte ska få återförenas i Sverige, men mor- och farföräldrars möjligheter att komma avskaffades redan 1997.

 

EFFEKTERNA: Högern och EU kräver ännu mer

Blir flyktingpolitiken “legitim” nu?
Löfven och Romson sa på presskonferensen flyktingpolitiken måste vara “legitim”, dvs antydde att det finns en stark opinion som kräver dessa åtgärder. Det håller inte: a) att en del av opinionen svängt beror det främst på politikernas uttalanden om “risk för kollaps” och att kommunerna inte fått nog med extra resurser, b) fortfarande agerar många, många runt om i landet för att stödja flyktingarna, c) när det verkligen funnits en opinion, t ex mot vinster i välfärden, har politikerna i praktiken struntat i denna.

Tillfredsställer inte SD och M
Stefan Löfven fick beröm av både Anna Kinberg Batra och Jimmie Åkesson efter presskonferensen igår. Båda sa att han nu genomför vad de krävt – och båda krävde mycket mer. I praktiken vill Moderaterna liksom SD stänga gränsen helt. Eftersom de nya lagarna ska börja gälla först i april kommer trycket på regeringen att fortsätta. Rasister och nazister kommer att känna vind i ryggen.

Andra EU-länder höjer murarna
Ett argument från regeringen var att andra EU-länder nu ska göra mer. Det blir tvärtom – Danmark har redan annonserat nya värre åtgärder. Även Norge, som inte är med i EU, följer efter Sverige. Det är en tävling om att stoppa flest flyktingar genom att vara sämst – en tävling mot botten. EU:s kris kommer att fördjupas ytterligare. Att EU nu fjäskar för Erdogan i Turkiet så att han regim ska stoppa flyktingarna säger allt om EU:s politik.

Inte mer pengar över – vårdnedskärningarna ökar
Att flyktingar stoppas kommer inte att ge mer pengar till välfärden, vilket ministrarna indirekt påstår. Det är samma politiker som just nu genomför extrema nedskärningar i sjukvården landet runt som nu också försämrar för flyktingar. Regeringen har också redan varslat om att nya nedskärningar är på väg.

Partierna förenas i skarp högersväng mot flyktingarna
I synnerhet Miljöpartiet har gjort sitt bästa för att svika allt partiet sagt sig stå för. Uppenbarligen var flyktingpolitiken inte tänkt att gälla vid en flyktingkris. De som eventuellt köper Romsons/Fridolins argument att detta är tillfälligt och en “lösning” kommer att bli än mer besvikna när ingetdera visade sig stämma.

 

ALTERNATIVET: Kamp mot flyktingmur och högerpolitik

Det behövs en rörelse
Det behövs både fortsatt omedelbara protester mot regeringens beslut och en strategi för att få till en politisk kursändring.
Alla som deltagit i Refugees welcome, som är motståndare till rasism och högerpolitik, behöver samlas i en proteströrelse. Chockdoktriner kan tillfälligt påverka opinionen, men det kommer att vända. När USA anföll Afghanistan efter 11 september gav de flesta sitt stöd och protesterna var relativt begränsade. Men ett och ett halvt år senare var antikrigsrörelsen enorm.

Kamp för välfärd och flyktingmottagande
För arbetare och vanligt folk gäller att vi måste kämpa tillsammans, inte acceptera försämringar för den ena gruppen med det fåfänga hoppet att andra då kanske klarar sig. Fackföreningar, gräsrots- och vänsterorganisationer måste ställa krav på massiv upprustning av välfärden och gröna jobb: bostäder, infrastruktur, vård, skola, omsorg mm, inklusive flyktingmottagande. Det kan bara genomföras som ett resultat av massiv kamp.

Kapitalet måste utmanas
EU är storföretagens och de rikas union, en symbol för privatiseringar, nedskärningar och muren mot flyktingar. Samm nyliberala politik har förts i Sverige. Det har betytt en enorm omfördelning från löntagare och offentlig sektor till storföretag och rika.
Den regering som inte är beredd att utmana kapitalet tvingas föra en hård högerpolitik, särskilt i kristider. Det är vad som händer nu i Sverige gentemot flyktingarna.

Det finns pengar
Det finns mer pengar i Sverige än någonsin. Bara ett exempel: Sverige 147 miljardärer äger 1 120 miljarder kronor. En 10-procentig miljardärsskatt skulle ge 112 miljarder. Det är tre gånger mer än Migrationsverkets begäran om 29 milja. Men det är bara ett exempel. Att skrota profitörerna som driver flyktingboenden ett annat.
Om kapitalet då hotar att lämna landet är det dags att införa gränskontroller av kapitalet.

Arbetarparti och socialism
Rättvisepartiet Socialisterna står för att det behövs ett nytt arbetarparti. Problemet med dagens Vänsterparti är att V, trots att de riktat hård kritik mot regeringens omsvängning, fortsätter att vara ett stödparti till S, i riksdagen och i många kommuner och landsting.

Ett  arbetarparti måste delta i kampen, gå emot alla nedskärningar och föra fram ett socialistiskt alternativ. Det kommer att växa fram ur facklig kamp, antirasism och andra nya rörelser och strider.

————

Nätverket Ingen Människa är Illegal har kallat till protestmarsch mot katastrofbeslut
Lördag 28 november kl 18.00, ABF-huset, Svevägen 41 i Stockholm

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!