”Törs inte tänka på följderna om de inte får stanna”

2015-11-27 20:38:42

foto: ResoluteSupportMedia / Flickr CC
Det finns en anledning till att människor flyr.

Som lärare har jag just nu förmånen att undervisa en grupp ensamkommande asylsökande flyktingpojkar från Afghanistan eller av afghansk härkomst. Några av dem är födda i Iran i afghanska flyktingfamiljer.

Vad har förmått dessa tonåringar att ge sig ut på en resa mot okänt mål, en resa fylld av faror och fasor? De var, när de gav sig iväg, fullt medvetna om att denna resa kunde bli deras sista. 

Ändå lämnade de sina familjer och allt välkänt för att ge sig i väg på en osäker resa till ett land långt bort som de bara har hört talas om. Anledningen till att de valde att fly är naturligtvis att alternativet att stanna är så mycket värre. Som en av pojkarna uttryckte sig: ”Afghanistan är inte säkert för mig”. 

De som har vistats som flyktingar i Iran har upplevt att äldre familjemedlemmar har gripits av polisen och troligen skickats till att slåss i krigets Syrien. Tvingas man i väg till ett krig har man bara en uppgift: Att vara kanonmat. 

”Brottet” som de har begått är att vistas i Iran utan id-handlingar, något som afghanska flyktingar i Iran inte får. För mig verkar det under de omständigheterna ganska naturligt om familjen skrapar ihop pengar för att åtminstone en i familjen ska få en chans att leva ett liv i trygghet.

Nu är det ju så att inte ens i det avlägsna Sverige kan dessa pojkar känna sig riktigt trygga. Det kan inte ha undgått dem att asylboenden har brunnit. 

Dessutom lever de i ständig oro för de familjemedlemmar som de har lämnat. De flesta, dock inte alla, har kontakt med familjen. Röda Korset avråder från att med hjälp av Röda Halvmånen i Iran spåra familjer som pojkarna har tappat kontakten med. Detta eftersom Röda Halvmånen har band till regimen och om regimen får vetskap om att släktingar finns i Sverige kan den utöva utpressning på de som finns kvar i Iran.

Medan den svenska flyktingpolitiken skärps väntar mina elever tillsammans med många andra afghanska tonåringar på ett besked från Migrationsverket. Jag törs inte tänka på följderna av ett eventuellt nej. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!