”Det är irriterat”

2006-12-06 14:42:45
Claes Ström, ordförande för Sif både på SSAB i Luleå och i hela Norrbotten, uttalar stark kritik mot hur årets lönekrav har fastställts.

– Det är irriterat. Vi har aldrig fått någon information runt 3,9 och inte deltagit i beslutet. Nu har deras låga krav hunnit etsa sig fast i folks hjärnor, tyvärr, säger han.
Med ”vi” menar han både Sifs fem avtalsdelegationer inom Facken inom industrin och den egna inom stål- och metallindustrin. Kraven har i stället antagits över förhandlarnas huvuden i en uppgörelse mellan förhandlingschefer och fackförbundens ordföranden.
Enligt Claes Ström är det första gången som Facken inom industrin basunerat ut kraven innan Sifs branschdelegationer haft en chans att diskutera kraven.
– Det måste vi göra, eljest behövs vi inte – rätt och slätt, säger han.
Nu tvivlar han på att den träff som Sifs förbundsstyrelse efter kritiken kallat branschdelegationerna till på måndag kan leda någon vart:
– Det blir som att såga sågspån.
Claes Ström instämmer annars i den offentliga kritik som uttalats av Arne Kaskö, ordförande i teknikdelegationen, som ansett krav på 6 procent mera rimliga.
– Det är samma kritik inom Metall, säger Ström och hänvisar till den kritik som uttalats av Bert Johansson, IF Metalls ordförande på SSAB.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!