”Det här är det första verkliga steget framåt”

2018-04-24 17:47:02

foto: Natalia Medina
– Efter det här kommer vi i Ung i Sverige försöka hitta nya vägar och sätt att hjälpa dem som inte omfattas av den här nya möjligheten, berättar Mahmood Rezaie.

Jag träffar Mahmood Rezaie precis när beskedet har kommit att Centerpartiet bestämt sig för att rösta för regeringens proposition ”Ny möjlighet till uppehållstillstånd”. Det innebär att den med fyra partiers stöd – S, MP, V och C – får majoritet i riksdagen vid omröstningen den 4 juni. 

Stort grattis till dig och Ung i Sverige. Utan er hade det här aldrig hänt!
– Det har varit en lång kamp, ett väldigt hårt arbete och en lång väntan på detta besked, berättar en påtagligt lättad Mahmood och säger att det känns jättebra.
– Det här är det första verkliga steget framåt. Man räknar med att det kommer ge uppemot 9 000 ensamkommande möjlighet att stanna och slutföra sina gymnasiestudier eller liknande. De flesta ungdomar vi känner kommer att bli hjälpta av det här.
– Men det var väldigt svårt. Efter månader av manifestationer och sittstrejker kom S och MP med det här förslaget i slutet av november. Då såg det ut som de ej skulle vinna majoritet. Sedan följde de här månaderna av politisk propaganda mot flyktingar, inte minst från S och Stefan Löfven. Jag trodde aldrig att han skulle gå så långt.  

Vad innebär den nya lagen?
– Att man får gå klart gymnasiet. Det kan bli ganska många år för många går ännu inte på gymnasiet, utan på språkintroduktion. Efter att gymnasiet är slut har man sex månader på sig att söka jobb och nytt tillstånd på bas av arbetet.
– Efter det här kommer vi i Ung i Sverige försöka hitta nya vägar och sätt att hjälpa dem som inte omfattas av den här nya möjligheten. Det är tyvärr en mycket komplicerad lag med många villkor. Vi kommer fortsätta kämpa för dem som kom lite tidigare, lite senare, var under 18 år eller för vuxna och familjer. 

Bland villkoren finns bland annat att man måste kommit före 24 november 2015, väntat minst femton månader på första avslaget som måste ha kommit efter 24 juli 2016, då ska man också ha fyllt 18 år (eller blivit åldersuppskriven). 

Hur har det gått för Ung i Sverige på sistone, har ni fått samma stöd som förut?
– Inte samma stöd som förut. Men det som är bra är att rörelsen i olika former spridit sig till fler städer. Här i Stockholm har vi på sistone mest behövt göra rådgivning till alla som fått avslag och hjälpt till att hitta bostäder. Mycket individuellt stöd och protester mot utvisningar.

Det är så hemskt att utvisningarna fortsätter speciellt då unga som nu utvisas skulle få stanna efter att den nya lagen gått igenom i juni. Känner ni till någon ny stor utvisning som är på gång?
– Det senaste är att de utvisar i hemlighet utan att vi känner till det. Vi brukar få telefonsamtal av dem på förvaren innan, men det har vi inte fått nu. Det sitter många på förvaren nu, unga som var en del av våra protester. Staten har ju byggt ut förvaren.   

Får ni ta emot mycket hot?
– Det är ganska tufft att hålla igång, speciellt när man har sitt eget asylfall att tänka på (Mahmood har fått ett avslag som snart ska upp till överklagan).
– Ja vi får mycket hot. Efter protesterna vid förvaren från nazister och efter protesten mot Afghanska ambassaden från afghan-nationalister i andra länder.

Under intervjun har det plingat rätt mycket i Mahmoods mobil och han måste gå vidare till en del större tidningar. Men vi ser fram emot att ses igen på manifestationen Vi skapar Medvind den 29 april kl 15 på Raul Wallenbergs torg som Vi står inte ut har tagit initiativ till. Ett mycket stort antal organisationer har ställt sig bakom och med den här delsegern i ryggen är det hög tid och möjlighet för att vindarna verkligen vänder och att flyktingsolidariteten är på frammarsch igen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!