”Det har varit segrar, som den på Lindsey”

2009-07-08 13:46:01
Politiker som gjort avdrag för att bygga hus till ankor, rasistpartiet BNP:s valframgångar och ökad arbetar- kamp med en ny viktig seger för arbetarna på Lindsey oljeraffinaderi. Om det berättar Steve Score från Socialist Party (CWI i England och Wales) i denna Offensivintervju.

Steve Score arbetar heltid för Socialist Party, som är Rättvisepartiet Socialisternas systerparti i England och Wa­les och den största sektionen inom vår international CWI. Han var en av de internationella gästerna på Rättvisepartiet Socialisternas och Elevkampanjens sommarläger och hade där en av inledningarna på seminariet ”Nya arbetarpartier” samt ”Hur stoppa högerextremismen i Europa?”.

Vilken är den största frågan i England just nu?
– Den stora politiska krisen med korruptionsskandalen där ministrar har gjort avdrag på hundratusentals dollar i vissa fall, svarar Steve Score.
Ett tiotal parlamentsledamöter har avgått sedan det läckt ut till tidningen The Daily Telegraph att dessa har låtit skattebetalarna stå för kostnader som politikernas extra boende, möbler och mat. Till exempel byggde den brittis­ka parlamentsledamoten Sir Peter Viggers vad han kallade ett ankhus i sin trädgård till en kostnad av 30 000 kronor.
– Många arbetare kämpar med att få sin egen knappa ekonomi att gå ihop. Folk är väldigt arga, det blev droppen som fick bägaren att rinna över. Vissa förväntar sig att tories (moderaterna) är rika, men inte Labour (socialdemokraterna). Det är väldigt troligt att Labour förlorar näs­ta val, spår Steve.

I EU-valet gjorde rasistpartiet British National Party (BNP) en skräll och landade på 6,5 procent av röster­na. Men det var de etablerade partiernas, i synnerhet Labours, enorma tapp av röster i EU-valet som banade väg för BNP, inte att BNP gick så mycket framåt själv. I både Yorkshire och de nordvästliga regionerna fick BNP mindre röster än i valet 2004, men då Labours rösteantal kollapsade tillät det BNP att få en tillräcklig stor andel av rösterna för att ta två mandat.
– BNP blev invalda i EU. Det är första gången som de har fått en plattform, konstaterar Steve Score och befarar att det kommer att innebära en legalisering av dem och rasismen i media och från övriga partier.
– Vi måste givetvis intensifiera vårt antirasistiska arbete, säger han.

Socialist Party var en del i den nya vänsterformationen No2EU – Yes to Democracy, lett av järnvägsfacket RMT.
– No2EU fick 1 procent i valet. Dels är det väldigt nytt och dels fick vi inte mediauppmärksamhet som BNP fick. Men hela vänstern (inklusive det Socialist Labour Party som leds av den f d gruvarbetarledaren Arthur Scargill) fick sammanlagt över 2 procent med 300 000 röster, vilket är det bästa resultatet i ett EU-val någonsin, berättar Steve.
– Vi är fortfarande inte i stadiet av att vara ett nytt massarbetarparti, men vi har tagit steg i den riktningen. Vi är det mest kämpande alternativet.

– En viktig sak har varit de senaste månadernas strider på Viste­on, Linamar och Lindsey, säger Steve. Det har varit segrar.
På Visteon/Ford i Belfast samt Basildon och Enfield i England gällde kampen till en början att Visteons anställda skulle garanteras samma löne- och pensionsvillkor och avgångsvederlag som de anställda inom Fordkoncernen.
Men efter två veckors ockupation kom striden emellertid att handla om mycket mer, om jobben och att fabriken skulle vara kvar.
En som var väldigt engagerad i kampen på Visteon är Rob Williams, ledande medlem i Socialist Party och facklig aktivist på bildelsfabriken Linamar i Swansea. Utan förvarning sparkade företagsledningen honom på grund av hans aktivism, vilket led­de till en stor kampanj på Linamar till försvar av Rob Williams.
Segern när ledningen för några veckor sedan tvingades att backa be­ror först och främst på den fantastis­ka solidaritet som visats av Rob Wil- liams arbetskamrater. De inte bara stöttade honom, de var beredda att ta ut alla i strejk så länge det behövdes för att Rob skulle få jobbet och platsen som deras fackliga ombud tillba­ka. Segern är även en följd av det en- orma stöd som Rob Williams mottagit från runt om i Wales, från hela Storbritannien och från flera andra länder.

I den första segern
på oljeraffinaderiet Lindsey i januari gick bygg- och anläggningsarbetarna anställda av Shaw ut i strejk, med stöd av sympatistrejker på 20 andra anläggningar. Strejken riktade sig emot att arbetare från Italien togs in till sämre villkor, likt ett ”brittiskt Vaxholm”. Det var en seger mot Total (det franskägda oljeföretag som äger anläggningen), men också mot hela den nyliberala re­gim som råder inom EU (läs Offensiv nummer 837).
– En av våra medlemmar som arbetar på Lindsey kom att bli ledande i strejken, även fast han inte var fackligt ombud. Vi kunde påverka in­te bara aktioner, utan också program- met. Det var också viktigt att rensa bort nationalistiska slagord. Strejkens orsak var att bekämpa försöket att skapa en låglönemarknad, säger Steve.
Under strejkens gång försvann plakaten med texten ”Brittiska jobb till brittiska arbetare” och försöket från rasistiska BNP att ingripa i strejken slogs omedelbart tillbaka. När BNP dök upp vid ett tillfälle jagades de bort av arbetarna. Strejken handlade om att slå vakt om avtalet.

– Den senaste strejken förra månaden var också en enorm seger. 51 byggarbetare vid Lindsey hotades av omedelbar uppsägning, samtidigt som man sökte 51 nya. I den första strejken hade de ju vunnit att de arbetare som var klara på ett bygge skulle ha förtur på nästa uppdrag som läggs ut, förklarar Steve.
Till stöd för de 51 som varslades har tusentals bygg- och anläggningsarbetare gått ut i solidaritetsstrejker och aktioner på 30 olika arbetsplatser i England. 647 arbetare avskedades från sina arbetsplatser under den vilda strejken. Men det enorma trycket underifrån pressade även fackföreningarna GMB och Unite att till slut ge officiellt stöd till strejken.
– Stridbarheten hos de byggarbetare på 30 olika arbetsplatser som gick ut i solidaritet med dem på Lindsey har varit exceptionell, berättar Steve.
Segern bestod i att alla de 647 sparkade återanställdes och att de 51 varslade blev garanterade arbete i fyra veckor till, vilket var så mycket jobb som fanns.
– Under strejken producerade Socialist Party en daglig bulletin som användes vid grindarna, även av de ar- betare som inte är medlemmar i vårt parti, berättar Steve entusiastiskt.
Vikten av strejkkommittéerna och de dagliga massmötena där alla arbetarna deltog är viktiga lärdomar. Det var tredje gången som bygg- och anläggningsarbetare var ute i vild strejk i år.
– De här konflikterna är bara början, vi kommer att få se större. Vi ser ett uppvaknande bland industriarbetare, antalet konflikter har ökat.

Hur är klassmedvetenheten och stämningen i England?
– Generellt låg, det har inte varit mycket kamp och man har gått med på försämringar, svarar Steve.
– Vad vi ser är få isolerade strider, men som visar på möjligheterna, me­nar han.
– När du väl får masskamp kommer det att få en effekt på medvetenheten. Den subjektiva faktorn kom- mer att bli viktig och rollen av ett massarbetarparti avgörande.
– Socialist Party har spelat en viktig roll i de strider som varit. Men det behövs masskamp för att bygga ett massarbetarparti.

– Vi kan inte springa förbi massorna. Men vi kan ingripa där vi kan, snabba på utvecklingen och påverka kampens politiska program.
– För en verklig förändring av hela samhället och demokratisk socialism, avslutar Steve Score intervjun lagom till att jag knappt ser mina anteckningar längre, då det börjat skymma ute på lägerön för länge sedan.

Lina Westerlund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!