Det kan inte bli mer fel

2015-03-06 13:18:54
S-toppen har fått en ny vapendragare i Carl Bildt. ”Att bara säga upp avtalet vore ett allvarligt misstag som skulle skada Sverige och våra intressen. Vi skulle förlora i både inflytande och möjligheter. Saudiarabien är ett politiskt såväl som ekonomiskt viktigt land”, skrev Carl Bildt och ansåg det vara ovänligt att bryta vapenavtalet med det saudiska kungahuset som beväpnar sig till tänderna för att kunna hålla nere den egna befolkningen och agera vakthund i regionen.
När det gäller vapenaffärer finns det inga skillnader mellan krigshöken Carl Bildt och statsminister Stefan Löfven. Båda är de ivriga lobbyister för den svenska exportindustrin i allmänhet och krigsmaterielindustrin i synnerhet.
Men vapen till Saudiarabien kan bli en vapenaffär för mycket. Räkenskapens dag närmar sig för de miljöpartister och socialdemokrater i riksdagen som har sagt att man är emot en förlängning av vapenavtalet med Saudiarabien. Det nuvarande avtalet måste sägas upp senast den 15 maj.
Visserligen har vapenexporten till Saudiarabien räknat i antal kronor minskat sedan toppnoteringen år 2011 då Sverige sålde vapen till Saudiarabien för nära 3 miljarder kronor mot 338 miljoner kronor i fjol.
Men vapenaffärerna har också haft syftet av att ge den svenska kapitalismen en inkörsport till en av världens värsta diktaturer. Saudiarabien är Sveriges största exportmarknad i Mellanöstern och numera den nionde största exportmarknaden utanför EU.
Graden av frihet och samhällets utveckling märks på kvinnans ställning. ”Saudiarabiens diskriminerande och förtryckande manliga förmyndarskap förblir intakt trots att regeringen lovat att avskaffa det. Enligt detta system är kvinnor förbjudna att få ett pass, gifta sig, resa eller studera utan godkännande av en manlig förmyndare, vanligtvis en make, far, bror eller son”, skrev Human Rights Watch i november i fjol och uppmanade regimen att släppa de två kvinnor som ha-de arresterats för att de hade kört bil i trots mot regimen.
År 2014 avrättades 87 personer i Saudiarabien. Hittills i år har 35 personer avrättats. Faktum är att Saudiarabien närmast tävlar med terrorsekten Islamiska staten (IS) i brutalitet och offentliga avrättningar, som Aftonbladet noterade i februari i år.
Det är bland annat med hjälp av ekonomiska bidrag från Saudiarabiens rika härskare som terrorsekten har kunnat etablera sig i Syrien och Irak. Från Saudiarabien har dessutom även andra ökända terrorgrupper som al-Qaida och Lashkar-e-Taiba (De rättfärdigas här) i Pakistan fått sina pengar.
Vapen till en diktatur som finansierar terrororganisationer. Det kan inte bli mer fel. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!