Rusta upp Jordbros bostäder

2015-03-18 14:03:26


En typisk utegård hos de av Patrizia Immobilien KAG:s bostäder.

Kampen för upprustning av bostäder i Jordbro fortsätter. Nätverket Rusta upp Jordbro avslöjar hela tiden allvarliga hälsofarliga brister, exempelvis att Newsec/Patrizia Immobilien KAG har lurat hyresgäster att tapeter inte ingår i underhållet, vilket inte stämmer.

Hyresgästerna har ett lagstadgat underhåll av sina lägenheter där tapeter och målning med jämna mellanrum ingår. Vi pratar om lägenheter med stora hål i väggar och dörrar. Även fläktar som faller sönder får hyresgästerna höra att de ska fixa själva. 

Allt eftersom kampen har pågått har fastighetsägaren Patrizia pressats till att åtgärda vissa fel. Dock förekommer att de försöker ta ut hyreshöjning för det. Man ska aldrig gå med på en hyreshöjning om det inte är godkänt. Det är bara standardhöjningar de får ta betalt för, till exempel för ett nytt modernt kök. Inte för att åtgärda fel som mögel i lägenheten (vilket är mycket vanligt i dessa lägenheter). 

Pressen underifrån har gjort att Hyresgästföreningen kräver hyressänkningar i årets förhandling. Detta har Patrizia ej svarat på ännu. 

Uppmärksamheten i höstas fick Södertörns miljö- och hälso­skyddsförbund att reagera. Det har ännu inte gjort något, men är i färd med att sjösätta sin plan. De har rätt att, om felen inte åtgärdas, avkräva vite av hyresvärden. 

Hela tiden fylls namninsamlingen för tvångsförvaltning på då vi menar att Patrizia totalt har gjort bort sig. 

Många lägenheter står tomma och öppna för vem som helst att inta. Det är ren slum. Skrot och glasskärvor överöser det som en gång var lekplatser. Det är skandalöst. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!