Det krävs mer homokamp

2006-08-09 15:49:35




För nionde gången i ordningen drar Pridefestivalen igång med pompa och ståt. Tusentals hbt-personer (homosexuella-, bisexuella, transvestiter och transsexuella) och deras vänner från hela Sverige och världen kommer åter att samlas i Stockholm för en festival som för många räknas som årets höjdpunkt.

Upphovet till Priderörelsen kom i samband med det så kallade Stonewallupproret i New York sommaren 1969 där gaybaren Stonewalls besökare gjorde motstånd mot polisens trakasserier och till slut lyckades jaga bort polisen efter flera dagar av demonstrationer med ca 1 000 deltagare.
I Sverige startade demonstrationer under namnet frigörelsedagen 1977, som senare blev frigörelseveckan och homoveckan. 1998 firades Europride i Stockholm och året efter hade homoveckan blivit Stockholm Pride, vilken växt i omfattning år efter år. Denna stärkning av homorörelsen har inneburit viktiga framsteg i form av lagförbättringar (partnerskap, mot diskriminering i arbetslivet, mot hatbrott adoptionsrätt, insemination mm).

Mångfald: mer av alla

Årets festivaltema är mångfald med parollen ”Pride behöver lite mer av alla”, för att uppmärksamma till exempel personer med annan etnisk bakgrund än svensk eller personer med olika funktionshinder.
När man har medvind i seglen har man som mest vänner. Pride har de senaste åren gjort de mest märkliga val av invigningstalare. 2003 inbjöd man moderatledaren Fredrik Reinfeldt som invigningstalare. Vilket var mycket märkligt då både Reinfeldt och moderaterna röstade emot lagförslaget om internationella adoptioner för homosexuella och inseminationsrätt för lesbiska par.
Årets invigningstalare Jan Guillou och Amelia Adamo kan även de debatteras. Amelia Adamo är före detta chefredaktör för tidningen Amelia. Är Amelias rubriker, som ”Hur mycket vill du gå ner? Nå din idealvikt på 21 dagar!”, den bästa representanten för mångfald?

Macho-Guillou talar

Jan Guillou har kallat homosexualitet för ”en modeföreteelse” och artisten Rikard Wolff för ”pederast”. Guillou är också medförfattare till ”Stora machoboken”. Av baksidestexten framgår att boken handlar om ”typiskt manliga aktiviteter, begrepp och intressen; jakt, överarmar, tjejer, makt, framgång och lycka. Här finns allt det en man bör veta om vad han bör göra (och absolut undvika) om han vill bli accepterad som en riktigt grov grabb.” Guillous fyrkantiga machoframtoning rimmar väldigt illa med den utmaning av könsroller som HBT-rörelsen ägnar sig åt. Han är direkt olämplig.
Ända sedan starten har Pride blivit anklagad för att vara ett kommersiellt jippo som bara vänder sig till en viss grupp homo-, bi- och transsexuella. Under 2000-talet reagerade vissa i HBT-rörelsen på att Pridefestivalen blivit för ”folklig” och startade motfestivalen Stockholm Shame.

Kommersiellt jippo?

På senare år har arrangörerna delvis lyssnat på kritiken vilket har lett till en del positiva förändringar som att exempelvis satsa mer på feminism, politik och annan musik än bara schlager. Efter kritik från bl a RFSL sparkades den tidigare ordföranden och Ulrika Westerlund, tidigare redaktör för den feministiska tidskriften Bang, valdes till ny ordförande.
En av de förändringar som gjorts är den satsning på seminarieverksamheten i Pridehouse och detta år erbjuds över 100 olika seminarier, kurser och workshops. Detta gör ändå till viss del Stockholm Pride unik.

Våldsattacker

Gemensamt för många Pridefiranden i västvärlden är att inslaget av politisk kamp blivit allt mindre sedan 1990-talet. I många andra städer består Pride av en öppen gatufest och sedan en parad.
Men medan festandet dominerar i västvärlden är det våld och kravaller som präglar manifestationerna när företeelsen nu sprids till Östeuropa.
I Moskva i maj i år förbjöd borgmästaren stadens första prideparad. Ett hundratal trotsade förbudet och arresterades under våldsamma former. Paraden i lettiska Riga förbjöds för två veckor sedan. Där angreps även festivalens deltagare av våldsamma motdemonstranter som kastade ägg och bajs. I Rumänien och Polen har deltagarna mötts av hundratals motdemonstranter, huvudsakligen högerextremister och religiösa grupper, som med våld försökte stoppa paraderna.
2003 blev även paraden i Stockholm angripen av nazister i nationaldemokratisk ungdom. Det var första gången pridefirandet blivit attackerat. Tidigare manifestationer mot pridefirandet, framförallt från enstaka kristna grupperingar, har varit i form av demonstrationer.

Dyr entré

Trots att Stockholm Pride lyssnat på kritiken finns ändå fortfarande ett problem med att många stängs ute. Entréavgiften per dag ligger på 300 kr och med de andra kostnader som följer med kost och logi är det tyvärr många som stängs ute. Pride som i år slår rekord och tar in två miljoner i sponsorintäkter borde ha använt dessa pengar för att sänka entrépriserna.
För HBT-personer som är låginkomsttagare finns det ingen framtid i att köpa sig fri från samhällets diskriminering.
Kampen kan jämföras med kvinnokampen. Det finns ett förtryck även mot överklassens kvinnor, men inte i lika hög grad som det finns för arbetarkvinnor. För att komma tillrätta med alla former av diskriminering måste arbetarklassen ena sig, oavsett om det gäller mot rasism, kvinnoförtryck eller homofobi. Det gäller både kamp mot förtrycket här och nu, och för ett demokratiskt socialistiskt samhälle som skapar förutsättningar att avskaffa diskrimineringen.

Tobias Johansson

RS/Offensiv kämpar för:
• Ett sexuellt likaberättigande. Gemensam masskamp mot homofobiska fördomar, våld och nazism.
• Hbt-personers rätt till asyl.
• Kamp mot all form av hbt-diskriminering, t ex vad gäller försäkrings-, bostads- och arbetsmarknaden. Aktiva kampanjer på arbetsplatser, skolor och bostadsområden kopplade till krav på upprustning.
• Rätt till samlingslokaler och mötesplatser.
• Brottsofferjourer med hbt-kompetens.
• Läromedel med hbt-perspektiv i skolan.
• Att fackliga ombud, vårdpersonal, lärare, försäkringskassan, socialtjänsten och rättsväsendet får hbt-kompetens.
• För en könsneutral äktenskapsbalk, ingen juridisk vigselrätt för religiösa samfund som diskriminerar hbt-personer.
• Unga tjejers och killars rätt till sina kroppar. Bekämpa allt från sexistisk reklam till sexuella övergrepp.
• Kamp mot det kvinnoförtryckande och homofobiska klasssamhället. För ett socialistiskt jämställt samhälle.

Prideparaden 5 augusti
Gå med i den socialistiska delen av Prideparaden – i solidaritet med kampen mot homofobi och förtryck.
Samling för avmarsch från Humlegården lördag 5 augusti kl 15.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!