Det stora bankrånet 2.0

2017-02-15 16:45:57

foto: Flickr CC / Steven Depolo, Dexter Mabuyo, Christian Holmér
Nordea med flera storbanker har trollat bort otaliga miljarder skattekronor.

De fyra storbankernas (Handelsbanken, Nordea, SEB och Swedbank) vinst i fjol slutade på 92 miljarder kronor. Utslaget per dag så handlar det om en vinst på dryga 250 miljoner kronor. Vad storbankerna tjänar på en dag är betydligt mer än vad landstingspolitikerna i Västernorrlands län påstår sig ”spara” på sin vårdslakt.

Stängningen av BB i Sollefteå den 1 februari är följden av ett sparbeting för specialistvården i Västernorrlands landsting. Att stänga BB i Sollefteå innebär enligt landstinget en besparing på drygt 15 miljoner kronor. Totalt är betinget på 160 miljoner kronor, enligt SVT Västernorrland.
92 miljarder kronor skulle räcka till att både lösa bostadskrisen och sänka arbetstiden till 6 timmar per dag, vilket skulle ge både ökad trivsel och fritid samt jobb till fler.
Men istället hamnar vinsten i aktieägarnas fickor. Till vårens årsstämmor föreslår de fyra storbankernas styrelser sammanlagt utdelningar på 61,1 miljarder kronor, vilket är en höjning med 4 procent jämfört med i fjol (SVT den 9 januari).

Hur kan det då komma sig att storbankerna tjänar så svindlande mycket pengar trots att räntan är negativ? Svaret är: genom att råna sina kunder. Som kund i banken får man numera betala allt mer. Tar man dessutom ett lån svider det ordentligt. Räntenettot – det bankerna tjänar på skillnaden mellan sin in- och utlåning – ligger på en rekordhög nivå.
115 miljarder kronor. Så stora var storbankernas totala vinster på lån under förra året. Det står klart sedan de fyra bankerna alla släppte sina bokslutskommunikéer för 2016. Bara under fjärde kvartalet 2016 låg bankernas räntenetton på totalt nästan 30 miljarder kronor, vilket innebär en ökning med ungefär en miljard kronor jämfört med fjärde kvartalet 2015, rapporterar SvD Näringsliv.
Bolånen är den främsta inkomstkällan. Bolånemarginalen har stigit till 1,73 procentenheter. Så hög har marginalen aldrig tidigare varit.

För att stoppa det systematiska och lönsamma brott som bankdirektörerna och storbankernas ägare ägnar sig åt krävs ett omedelbart förstatligande av bankerna. Först då kan bankernas vinster användas till att bygga ut välfärd samt infrastruktur och kunderna kan erbjudas billiga lån. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!