Diktaturens kreatur

2015-02-12 14:17:14
Den så kallade Saudiaffären fortsätter. S-MP-regeringen river inte upp avtalet om militärt samarbete med Saudiarabien. Det beskedet gav statsminister Stefan Löfven i  riksdagen i slutet av januari. I riksdagen vågade inte Löfven kalla Saudiarabien för en diktatur utan gick på i filttofflorna.
Det var den dåvarande S-regeringen som slöt det långtgående samarbetsavtalet vilket ledde till Saudiaaffären. Med löften om vapen och bygget av en vapenfabrik i Saudiarabien skulle svensk kapitalism i retur få fri tillgång till den saudiska marknaden.
För att det inte skulle se ut som om det var Reinfeldts första högerregering som bar ansvaret för de olagliga vapenaffärena bildade Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) i största hemlighet ett bulvanföretag kallat SSTI för att leda projektet med bygget av en vapenfabrik i Saudiarabien.
När sedan det suadiska kungahuset tyckte att regeringen drog benen efter sig lät den svenska regeringen mobilisera både monarkin och diverse höjdare för att blidka landets härskare som alla har blod på sina händer. Efter att Wallenbergimperiet, genom vapensmedjan Saabs styrelseordförande Marcus Wallenberg, skrivit ett brev till den då sittande högerregeringen rullade affären igång på allvar. Diktaturen fick sina vapen och vapenfabriken började lämna ritbordet. Saudiaffären var igång på allvar och när allt uppdagades var det bara en tidsfråga innan den moderate försvarsministern Sten Tolgfors skulle tvingas avgå. Han fick sparken år 2012.

Med hjälp av svenska vapen och regeringar har Saudi­arabien bedrivit en rad krig. År 2009 invaderade man grannlandet Jemen. Så här skrev den svenske ambassadören i Saudiarabien i en rapport i början av år 2010: ”För första gången på flera decennier har saudisk militär gått i fält. Stridigheterna och de saudiska flygraiderna fortsätter och mycket talar för att det saudiska engagemanget, kan förväntas bli långvarig”, enligt Sveriges Radio Ekot den 19 augusti i fjol.
Försäljning av vapen till en diktatur och ett krigförande land är ett lagbrott. Men vad lag, för att inte tala om moral, säger är en sak – vad regeringar och vapenindustrin gör en helt annan. Och i statsminister Stefan Löfven har vapenindustrin en sann vän. Miljöpartiet då?
I Miljöpartiets program står att ”vi vill stoppa svensk vapenexport. I första hand till diktaturer och länder som kränker mänskliga rättigheter”. Men partiprogram och löften väger lätt gentemot ministerposter.
Miljöpartiet, som lovat att stoppa både vapenexport och super-JAS, har nu sagt ja till såväl super-JAS och nya ubåtar som fortsatt vapenexport och har på köpet blivit ännu ett Militärparti. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!