Direktörerna gömmer miljarder i skatteparadisen

2016-03-23 13:03:49


Att 500 miljarder kronor finns gömda i skatteparadis samtidigt som det enligt etablissemanget ”inte finns några pengar” är en skandal.

500 miljarder kronor finns gömda i skatteparadis som innebär att drygt 7 miljarder kronor förloras i skatteintäkter varje år i Sverige. Samtidigt sparas pengar in på vård och skolor, och utsatta grupper ställs mot varandra.

Den mängd skattepengar som försvinner varje år, över 7 miljarder kronor, skulle räcka till 19 000 undersköterskelöner, eller till skolgången för 76 000 mellanstadieelever.
Det är också tre gånger så mycket pengar som det som spenderas på skolhälsan. Men istället skärs det ständigt ner på vård och skola för att spara pengar.

SVT:s Uppdrag granskning har gjort ett reportage om rika människor som har dolt enorma tillgångar i skatteparadis utomlands.
När möjligheten att göra en så kallad självrättelse trädde i kraft den 1 januari 2012 var det många av dessa som valde att göra det, för att slippa dömas för brott.
Självrättelsen innebär att man kan ta hem sina ekonomiska tillgångar från skatteparadis till Sverige, och bara behöva skatta för sex år tillbaka, alltså ofta inte för hela beloppet, och utan att straffas för sina tidigare skattebrott.
Många valde att göra detta, och listan på dessa personer har Uppdrag granskning fått tag på. På listan finns flera miljardärer och storföretagare.
Uppdrag granskning har träffat juristen Torsten Fensby, som under 20 år har kämpat mot skattefusket som sker i skatteparadisen.
Det har lett till att avtal har förhandlats fram med flera länder där skattefuskare gömmer sina pengar, för att det inte längre ska vara möjligt. När Uppdrag gransknings reporter frågar Torsten Fensby om vad det är som står på spel angående skatteflyktingarna, svarade han ”välfärden”. Och det stämmer verkligen. Han gissar att 500 miljarder kronor finns gömda utomlands.

De rika skattefuskarna kommer undan och förlåts nu när de hämtar hem sina pengar till Sverige. Det blir inga straff, och de tjänar oerhört mycket pengar på att slippa skatta hela beloppen.
Men istället för att jaga de mångmiljonärer som gömmer sina rikedomar skattefritt utomlands jagas fattiga här i Sverige.
Nedskärningar inom välfärden, arbetslöshet och ökande fattigdom har vi sett under många år, och istället för att lägga skulden på de riktiga bovarna ställs utsatta grupper mot varandra.
Detta är något som högern och extremhögern utnyttjar till fullo; ska skattepengarna gå till äldrevården eller till flyktingar?
Men faktum är att det finns stora rikedomar både i Sverige i form av stora vinstdrivande företag och banker, och i skatteparadis utanför landet. Om dessa pengar istället gick tillbaka till välfärden skulle alla instanser kunna drivas med välbetald personal, kortare arbetsdagar och fler anställda.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!