Grisarna lever mycket trångt och saknar någon som helst form av stimulans. Detta leder till att de utvecklar beteende-störningar som till exempel frenetisk gallerbitning, svansbitning och kannibalism. Djurrättsalliansen påträffade döda, ruttnande grisar på alla farmar som besöktes.
Djurrättsalliansen polisanmälde de besökta gårdarna för brott mot djurskyddslagen. En del av dessa gårdar besöktes inte långt efteråt av Svenska Djurhälsovården, men även av oberoende djurskyddsinspektörer, veterinärer och poliser. Alla verkar vara eniga om att det finns en del brister, som till exempel för lite strö.
Lars Hultström, tidigare ordförande för Sveriges Djurbönder (tidigare Swedish Meats) och ägare till gården Blackstaby Gris AB, en av gårdarna Djurrättsalliansen besökte, åtalades under våren 2010 för brott mot djurskyddslagen. Djurrättsalliansen valde att vittna i fallet mot Blackstaby Gris, men trots att farmen var den det fanns mest bevismaterial mot lades åtalet mot Hultström ner i oktober.
Djurrättsalliansen har nu kommit ut med nytagna bilder och film från Blackstaby Gris, som visar att förhållandena fortfarande är fruktansvärda efter att ve- terinärer, länsstyrelsen och även rättssystemet påstått att djurhållningen är så pass bra att Hultström har kunnat fortsätta sin verksamhet.
Vad djurskyddslagen säger ser fint ut på papper, men att svenska djurfarmare inte håller sig till reglerna är uppenbart. Den nedlagda förundersökningen visar på att myndigheter hellre döljer det som verkligen pågår än fäller en enorm och billig industri. Det finns stora pengar i grisindustrin, men det anses kosta för mycket att ge djuren tillräckligt med strö och att städa undan deras avföring så att de slipper sova i den.
Djuruppfödning är bara en av hundratals industrier där någon får lida för kapitalets skull. Eftersom det bara är djur det handlar om hjälper det inte att det finns lagar. Det ska gå fort och det ska vara lönsamt.
Det som krävs för att stoppa djurplågeriet är inte bara förbättrade lagar och fler kontroller. Det är kapitalismen som skapar dåliga förhållanden och förtryck, vare sig det är av männi- skor eller djur. Detta för att få en så lönsam produktion som möjligt.
Det som krävs för bättre villkor för alla är en gemensam kamp mot alla former av förtryck.
Louise Strömbäck, är medlem i RS Jordbro.