Wikileaks: ”Bildt har goda kontakter med Irans regim”

2010-12-17 23:18:00
Sverige som en nära allierad till ÙSA-imperialismen är ett tema i Wikileaksdokumenten. Men i ett fall klagar USA:s ambassad – Carl Bildt och Sverige har även nära kontakt med regimen i Iran.
Orsaken är svenska storföretags affärer med Iran. Volvo Lastvagnar och Ericsson är två av de bolag vars affärer regeringen inte vill störa.

Irans utrikesminister Mottaki har två gånger de senaste åren besökt Sverige och utrikesminister Carl Bildt. På motdemonstrationerna har Rättvisepartiet Socialisternas talare särskilt pekat ut affärerna med Iran som ett skäl till att Bildt skakat Mottakis blodiga händer. Exporten till Iran ökade kraftigt under 00-talet. År 2009 uppgick den till 3,6 miljarder kronor, trots en viss nedgång på grund av att världshandeln som helhet föll med 10 procent på grund av krisen.

”Sveriges utrikesminister Carl Bildt har goda kontakter på hög nivå i Teheran”, konstateras det i Wiki­leaks dokument. Dessa visar samtidigt hur USA har hoppats på att kun- na använda Bildts kontakter för en indirekt dialog med regimen.
Sveriges ambassadör deltog exempelvis på installationen av Ahmadinejad som president efter massrörelsen mot valfusket förra sommaren.
USA:s tjänstemän pekar på Sveriges ”affärsmässiga kopplingar till landet, med exempelvis Volvo Lastvag- nar och Ericsson på plats” (citat från Dagens Nyheter). Dokumenten visar även att USA stoppade exporten av tre helikoptrar till Iran.

De iranska arbetarna och fattiga har inget stöd att vänta från regeringarna i Sverige och andra västmakter. Det avgörande för att störta regimen i Teheran är masskampen, med stöd av arbetare världen runt.
Per-Åke Westerlund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!