Dramatiskt försämrat läge i Afghanistan

2017-08-24 20:27:47
Svenska Afghanistankommittén, som är en av landets största arbetsgivare, är mycket oroade över det försämrade säkerhetsläget. Detsamma gäller Afghanistans flyktingminister, som har uppmanat Sverige att stoppa utvisningarna.

Närmare 1 700 civilpersoner dödades och över 3 000 skadades i Afghanistan under perioden januari-juni i år. Efter bombdådet i ett av landets mest bevakade områden i Kabul i maj, då 90 personer dödades, ställde Tyskland in utvisningarna till landet.
Oron över allt fler avslagsbeslut och därmed utvisningar från Sverige har lett till att ”flera organisationer larmar om att självskadebeteende och självmordsförsök just nu ökar drastiskt bland ensamkommande flyktingbarn”, rapporterade TV4. Forskning om psykisk hälsa hos ensamkommande i Uppsala, under ledning av Anna Sarkadi, professor i socialmedicin vid Uppsala universitet och ordförande i Svensk socialmedicinsk förening, visade att 30 procent hade aktiva självmordstankar och 80 procent symtom på måttlig eller svår depression.

Andreas Stefansson, generalsekreterare på Afghanistankommittén, berättade för Svenska Dagbladets reporter att han ”dagligen får notiser om attacker i olika delar av landet, och om man ser på alla säkerhetsincidenter, små som stora, som sker runtom i hela landet så är det hundratals var månad”. Bakom attackerna står både IS och talibanerna.
Allt fler delar av landet är inte ens ”relativt säkra”. Rapporten i SvD fortsätter: ”Stefansson berättar att IS har fått ett fäste i östra delen av landet.
– Det finns en oro för att IS expanderar, då de förutom sin närvaro i öst också på sistone genomfört dåd i andra delar av landet inklusive Kabul, säger han.”
Apropå de som utvisats eller riskerar utvisning konstaterar han att ”Förutom själva risken för attacker befinner sig även landet i en humanitär kris med miljontals människor i fattigdom. För de som inte har familj, släkt eller vänner på plats finns det inte heller något fungerande skyddssystem”.

Samtidigt har Afghanistans regering för andra gången på kort tid uppvaktat den svenska ambassaden i Kabul. ”Flyktingministern Sayed Hussain Alemi Balkhi tog bland annat upp de afghanska ungdomarnas sittdemonstration på Medborgarplatsen i Stockholm. Balkhi uppmanade ambassadören att ’reagera positivt’ på demonstranternas önskemål. Flyktingministern påtalade också att Sverige och andra europeiska länder bör följa Tysklands exempel och stoppa utvisningarna av afghaner”, rapporterade TT.
Det var i oktober 2016 som Sverige tecknade avtal med Afghanistan om ”återvändande”. Den svenska regeringen använde liksom hela EU alla sina maktmedel – ekonomiskt stöd – för att tvinga den afghanska regeringen att skriva under. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!