Trump skapar watergate 2.0

2017-08-24 20:27:47

foto: Commons


Det är som om Och alla presidentens män går i repris. Och alla presidentens män var namnet på boken om Watergateskandalen som fick den amerikanske presidenten Richard Nixon och hans administration på fall (boken filmades sedan till den mycket sevärda Alla presidentens män).

Det som började med att fem män togs på bar gärning när de gjorde inbrott i Demokraternas högkvarter som var inhyst i Watergatebyggnaden i juni 1972 slutade med presidentens avgång 1974. Om Nixon inte hade avgått skulle han ha hamnat inför riksrätt (impeachment). Nästan samtliga som ingick i Nixons administration ställdes inför rätta och flera dömdes till långa fängelsestraff. Watergate har därefter kommit att bli synonymt med skandaler och en politisk systemkris. USA:s härskande klass har aldrig lyckats kasta av sig rädslan för ett nytt Watergate – att Vita huset inför offentligheten ska visa sig vara ett brottssyndikat (Crime Inc.) – men när Donald Trump blev USA:s president började omedelbart ett Watergate 2.0.
Den kris som nu skakar den nuvarande presidenten Donald Trump och hans regim är snart av samma storleksordning som den som fick Nixon på fall.
Precis som Nixon försöker Trump sitta kvar genom att sparka några medarbetare samtidigt som kretsen runt presidenten krymper på grund av alla avhopp. Det handlar också i likhet med Nixon om en i stort sett helt manlig medarbetarstab.
I förra veckan fann sig Trump tvungen att avskeda sin chefsstrateg Steve Bannon som har återgått till att leda den reaktionära hatsajten Breitbart, vilket är en amerikansk motsvarighet till Avpixlat. I samma veva som Bannon försvann avgick Carl Icahn som hade Trumps uppdrag att genomföra avregleringar inom energisektorn och försämra miljöskyddet. På listan över USA:s rikaste individer finns Icahn på plats 23, och de avregleringar han hade Trumps att genomföra skulle i högsta grad gynna Icahns egna bolag och skumma affärer.
Det är kampen och protesterna mot den sittande presidenten som har fått USA:s härskande klass att resa frågan om hur man ska få bort Trump.
Redan innan Trumps stöd till nazisterna i Charlottesville var det hela 41 procent som ville att presidenten skulle ställas inför riksrätt eller tvingas avgå. När Watergateskandalen uppdagades till fullo år 1973 var det 24 procent som ville ställa Nixon inför riksrätt. Efter Charlottesville har stödet till presidenten rasat till nya bottennivåer och det nya är att även Trumpväljare har börjat vända honom ryggen. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!