Dresden: Massblockad stoppade nazistmarschen

2011-02-23 15:48:23
Som under tidigare år försökte nazister från Tyskland och andra europeiska länder marschera på årsdagen av  bombningarna av Dresden i andra världskrigets slutskede.
Precis som i fjol blev de dock stoppade av en massiv mot-
mobilisering av fackföreningar, vänsterorganisationer och antifascistiska grupper.
Drygt 2 000 nazister, ett tydligt mindre antal än de förvänta­de 6 000, hade anlänt till Dres- den.
Veckan innan hade de fått tillstånd till inte mindre än tre(!) manifestationer denna dag. Att de alls kunde samlas beror på att de skyddades av 5 000 poliser, som stod rustade med batong­er, tårgas och vattenkanoner.
Totalt deltog 21 000 människor från hela Tyskland i de olika blockader som genomfördes runtom Dresdens centralstation för att hindra nazisterna att samlas och marschera. Medan en del av blockaderna lämnades i fred försökte polisen på flera ställen bryta igenom blockader­na för att skapa en marschväg åt nazisterna. Att polisen misslyckades med att bryta blocka­derna, trots tårgas och vatten- kanoner, visar dock hur välorganiserade blockaderna var.
RS: systerorganisation Sozia­listische Alternativ (SAV) deltog i blockaderna och i mobilisering­en till Dresden. Under blocka­derna använde SAV tiden till att propagera för bygget av en socialistisk vänster och sälja sin nya bok ”Anti-Sarrazin”, en motskrift till socialdemokraten Sarrazins bok som driver tesen om att invandrare är genetiskt mindervärdiga med låg intelligens.
Dessutom spreds tusentals flygblad som mobiliserade till SAV:s socialistiska helg med möten och debatter till påsk.
Av en antinazist

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!