Dror Feiler åtalad för antirasism

2015-04-08 13:44:10
Anser staten att det är olagligt att demonstrera mot rasism och nazism? Frågan är aktuell då Södertörns tingsrätt den 7 eller 8 april ska meddela sin dom i rättgången mot Dror Feiler.

Tre åtalspunkter riktades mot honom: Störande av tillståndsgiven allmän sammankomst, ohörsamhet mot ordningsmakten och våldsamt motstånd. En tidigare anklagelse om uppvigling ingår inte.
I samtliga fall deltog Dror Feiler i massprotester mot Sverigedemokraternas rasistiska valkampanj i fjol. Hans uppskattade bidrag var att spela ”Här kommer Pippi Lång-strump” på sin saxofon.
– Jag svarade tingsrätten att jag ville uttrycka min avsky mot rasism, nazism och fascism. Alla andra som var där hade samma syfte. Att skramla med nycklar, vissla, spela musik och ropa talkörer är en del av vår yttrandefrihet, säger Dror Feiler.
Vid de tre tillfällen åtalet gäller – Farsta, Nytorget och Norrmalmstorg – deltog tusentals demonstranter. Dror Feiler övervakades från första stund av både civilklädda och uniformerade poliser. Han var utsedd till måltavla för polisens agerande, som representant för kollektivet.

– De säger att jag störde Jimmie Åkesson på Nytorget, men vi kunde visa att jag greps innan han började tala, berättar Dror Feiler.
– Poliserna sa under rättegången att jag fört ”oljud”, men jag svarade att det inte är en estetisk debatt. Det handlar om rätten att demonstrera mot rasism och fascism, och om yttrandefriheten. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!