Dubbeltänk och nyspråk

2013-07-10 12:57:57
Falsk statistik, förvrängningar och skamlöst ljugande är verkligen på modet. Allt medan verklighetens sjuka samhällsdrama utspelar sig inför våra ögon försöker de styrande intala oss att vi lever i den bästa av världar, eller i alla fall är på god väg att komma dit.

Läste idag i Dagens Nyheter en notis under den hoppingivande rubriken ”EU räddar Grekland”. Det vore väl något! Tyvärr är ”räddningen” lika trevlig som när torteraren ”räddar” fången – som han själv håller under vatten – från att drunkna genom att i sista stund låta honom komma upp till ytan och andas in en stund, bara för att åter trycka ned denne under ytan.
”Grekland räddas än en gång från statsbankrutt, med 6,8 miljarder euro i stöd de närmaste månaderna”, skriver DN. Priset för att få den senaste utbetalningen är att drygt 12 000 offentliganställda sägs upp och sjukvården skärs ned ytterligare. Förr ”räddade” man folk genom att åderlåta dom på blod och mata dom med nyttigheter som arsenik. Nu använder man ”trojkan”. Så ”räddas” Grekland på sitt sjätte år med fallande BNP, med en kur som gör folket allt fattigare och krisen allt djupare.
Ni får ursäkta mig för upprepningen, men jag kan inte låta bli att här återigen nämna den spanska utrikesministern Garcia-Margallos icke-ursäkt-men-förklaring (se artikel på sidan 8) till varför Evo Morales plan inte fick flyga in på Spaniens luftrum den 2 juli. ”Vi stängde aldrig luftrummet – därför behöver vi inte be om ursäkt – men om vi stängde luftrummet så var det för att ’någon’ sagt att Snowden var på planet – de var ju säkra – och förresten så hade tillståndet för överflygningen gått ut för att de dröjde så länge i Wien där planet tvingades landa, så de fick ju ansöka om ett nytt tillstånd – varför de tvingades vända om och landa där?… nästa fråga!” Storebror ler förnöjsamt i sin himmel.

Den nye iranske presidenten Hassan Rouhani vill inte vara sämre. Han har sagt sig vilja minska statens inblandning i invånarnas liv. Samtidigt har kommunikationsministern sagt att nu ska alla iranier få en e-postadress för kommunikation mellan stat och medborgare. Det känns ju tryggt… Det är säkert inte till för att öka kontrollen av internetanvändningen.

MK

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!