Dyrt på privata apotek

2010-01-27 11:47:18




Den 1 juli 2009 avreglerades apoteket och staten började sälja apotek till privata bolag. Sedan den 1 november 2009 har dessutom 5 500 vanliga butiker, kiosker och bensinmackar börja sälja receptfria läkemedel. För att driva apotek eller sälja receptfria läkemedel behöver man tillstånd från Läkemedelsverket. Alla som har sökt har fått det.

465 apotek är redan sålda till fyra olika köpare; Apoteket Hjärtat, Kronans droghandel, Vårdapoteket i Nor-den och Medstop. Ytterligare 150 ap- otek ska säljas under 2010. Apoteket AB ska ha kvar 330 apotek i egen regi.
Regeringen påstår att de har velat öka tillgängligheten och servicen ge­nom att få fler apotek och generösare öppettider. Den har även sagt att man ska kunna pressa priserna utan att kompetensen och säkerheten blir sämre. Allt tyder hittills på att det gått i motsatt riktning.
Dagens Nyheter har gjort en prisjämförelse som visar att matkedjan Willys, som säljer ett tiotal receptfria produkter, är billigast med 5 procent lägre pris än Apoteket. Alla andra har samma priser som Apoteket eller högre. På det privata apoteket Foxfarmaci i Stockholm får man betala 14 procent mer för ett paket Alvedon än på Apoteket. Det visade sig också att många tillverkare passade på att höja priserna rejält innan avreglering­en.
De femtio vanligaste receptfria läkemedlen gick i snitt upp med 11 pro- cent i pris från januari till oktober 2009. I topp låg Alvedon, som gick upp med 39 procent.

Butikerna får göra reklam för si­na produkter, men personalen får inte sälja dem till personer under 18 år och de får inte heller ge råd om produkterna.
Ökad reklam riskerar att le­da till överkonsumtion och det faktum att försäljarna inte har kunskap om läkemedlen gör att många kommer att felbehandlas. Idag finns ingen tillsyn av den privata försäljningen, den ska utföras av kommunerna som varken har kompetens eller resurser till detta.
Tre av de fyra apoteksköparna ägs av riskkapitalbolag, vars enda syfte är att tjäna så mycket pengar på dem som möjligt medan de äger dem och sedan göra en rejäl vinst när de säljer dem vidare efter några år. Både Apoteket Hjärtat och Medstop är registre-rade i skatteparadiset Jersey. Medstop har bara köpt apotek i storstadsregionerna Stockholm, Göteborg och Mal­mö.
– Vi kommer att öppna våra butiker där det finns höga kundflöden och stor efterfrågan, säger vd:n Fredrik Söderberg till Sveriges Radio.
Om det kommer att finnas apotek i de mindre orterna i framtiden kan ingen svara på. Alla apotek som öppnar nu har krav på sig att hålla verksamheten igång i tre år. Även Apote- ket AB har som krav att alla deras apotek måste vara lönsamma, vilket betyder att framförallt de mindre orterna riskerar att snart stå utan apotek.

Det är tydligt att privatiseringen av apoteken enbart är en ideologisk fråga. De 465 apotek som redan sålts ut hade en årlig omsättning på 16 miljarder kronor, vilket gav en rejäl vinst till staten varje år. Apoteken såldes för 5,9 miljarder kronor och kommer alltså inte att ge mer vinst åt staten och man kan inte ens vara säker på att de finns kvar om några år.
Norge avreglerade apoteksmarknaden redan år 2001. Antalet apotek ökade visserligen lite, men ett fåtal aktörer styr hela marknaden och priser­na har ökat.
Försäljningen av Apoteket har re­dan visat sig för vad den är: en enorm kapitalöverföring från konsumenter och det offentliga till privata storföre-tag och direktörers fickor.

Matilda Eriksson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!