Efter 8/3: Ny global kvinnorörelse föds

2011-03-10 16:31:19
I Malmö demonstrerade 500, i Göteborg 2 000 och i Stockholm runt 1 000. Att kvinnor fortfarande inte delar samma villkor i livet som män är såklart anledningen till att protester och demonstrationer runt om i världen äger rum den 8 mars varje år.

Det är ett faktum att högerpolitiken slår hårdast mot kvinnor, under Reinfeldts första fyra år blev 161 000 fler kvinnor fatti­ga, 230 000 fler män än kvinnor har jobb och en man tjänar i snitt 58 000 kronor mer än en kvinna per år.
Den ekonomiska krisens andra våg slår hårdast mot kvinnor; högre arbetslöshet, sämre arbetsvillkor och krossad välfärd. Det visar en rapport som i tisdags gjordes av världsfacket ITUC.
Kvinnor utgör 70 procent av världens fattiga och lika många kvinnor mellan 15-44 år dödas och invalidiseras varje år av könsrelaterat våld som av cancer.
Det är dock i kamp som de största rättigheterna vinns. Kvinnor som har varit med och demonstrerat i länderna i Nordafrika säger att de aldrig tidigare har blivit bemötta med samma respekt som de bemöts med när de är ute på gatorna. Det finns otaliga exempel på modiga kvinnor som den 8 mars trotsade brutala regimer för att kunna gå ut på gatorna.
I tisdags samlades folk i Egypten på Tahrirtorget under parollen ”Män och kvinnor tillsammans”. Kvinnorna på Tahrirtorget blev attackerade av en 200 personer stor grupp män som med våld försökte släpa bort dem från torget, utan att polisen som stod bredvid ingrep. Även i Iran trotsade man regimens våld och gick ut på gatorna och demonstrerade.

I Elfenbenskusten demonstrerade i tisdags tusentals modiga kvinnor runt om i landet i protest mot att soldater sköt ihjäl sju kvinnor i förra veckan. President Gbagbos säkerhetsstyrkor gick in och sköt ihjäl fyra demonstranter.
Även i Bangladesh, Irak m fl länder hölls demonstrationer för kvinnors rätt till frihet och jämställdhet.

Nätverket Kvinnokamp mot högern i Stockholm, som arrangerade en lyck-ad demonstration den 8 mars, bjuder nu in till ett uppföljningsmöte för utvärdering och planer på fortsättning. Var med den 23 mars i ABF-huset på Sveavägen 44 kl 17.30 (i Upplandsrummet).
Anna Löfgren

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!