Jordbromalmsskolan – beslut om en vecka

2011-03-10 14:50:38
Utanför måndagens kommunfullmäktigemöte i Haninge protesterade elever och lärare mot nedläggningen av Jordbromalmsskolan.

– Nya Höglundaskolan ska ha ett högstadium med max 20 elever i varje klass! Fram tills dess ska Jordbromalmsskolan vara kvar! Vi säger också nej till att kommunala skolor ersätts av fri­skolor. Det behövs ett utvecklingsprogram för Jordbro som de boende själva får rösta fram. Vi kräver att kommunens stora överskott på 146 miljoner kronor används till skola, omsorg och service, sa Rättvisepartiet Soci­alisternas Cynthia Gomez Rojas, som var en av talarna vid demonstrationen.

Extrastolar fick sättas fram när folk sen vällde in i kommunfullmäktigesalen. Debatten om Jordbromalmsskolan varade i flera timmar och många gånger fick ordföranden Marietta de Pourbaix-Lundin (M) slå med sin klubba när åhörarna applådera­de ”fel” talare – de som talade mot nedläggning.
Efter en lång debatt beslöts det att ärendet ska återremitteras med krav på bättre underlag till beslutet. RS, S och V hade in­te egen majoritet för att stoppa nedläggningen. Däremot räckte det med en tredjedel av rösterna för att återremittera ärendet. Det innebär att beslutet om nedlägg­ning skjuts till ett extra sammanträde nästa måndag och köper extra tid till kampanjen.

Borgarstyret röstade också igenom att kommunen ska ge            3 000 kronor extra per elev till friskolor som vill etablera sig, något som RS varnade för kommer att leda till risk för ännu mer skolnedläggningar.
– Det är absurt att ge yt-
terligare konkurrensfördelar till vinstjagande friskolor samtidigt som man lägger ner Jordbromalmsskolan och det finns en­orma behov av upprustning i öriga kommunala skolor efter nedskärningarna som bland an­nat genomfördes 2007, sa San­na Tefke från RS och ersättare i kommunfullmäktige.

Under mötet diskuterades det även om vad demokratiberedningen ska arbeta med, inklusive handikapprådet och JIM-kommittén (jämställdhet, integration och mångfald). Rättvisepartiet Socialisterna var det enda parti­et som hade några ändringsförslag.
Sanna Tefke (RS) föreslog att kommunen inte bara ska arbeta mot rasism och främlingsfientlighet som det stod skrivet, utan också mot homofobi och för att förbättra situationen för HBT-personer. RS föreslog också att kommunen slutar använda begreppet handikappade om de funktionshindrade, då det är ålderdomligt och felaktigt.
RS ändringsförslag gick till votering och röstades ner med siffrorna 46 mot, 10 för och 2 som avstod. Förutom RS 2 röster, röstade de två vänsterpartisterna för förslaget och 6 social- demokrater.
RS Jordbro

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!