Efter självmordsbombaren: Kamp mot krig, rasism och terror

2010-12-17 20:29:57
Sveriges första självmordsbombare var i lördags snubblande nära att anställa en massaker mitt i Stockholms julhandel, då en del av hans medhavda sprängladdningar uppenbarligen briserade i förtid, bara några meter från folkmassan längs Drottninggatan. Inte heller den bil han antände tio minuter innan skadade nå- gon annan.
Han blev därmed själv, trots den arsenal av rörbomber och splitter han bar på, det enda dödsoffret. Vilket mål han tänkt sig är i alla fall än­nu oklart.

Polis och åklagare säger sig ”till 98 procent” vara säkra på att den döda­de självmordsbombaren är den 28-årige Tamouir Abdulwahab från Tran- ås och England vars namn och bild redan har publicerats av media och vars föräldrars, hustrus och svärföräldrars lägenheter redan har stormats av polisens insatsstyrka.
Trots Expressens lika förutsägbara som braskande spekulation om att ”Terroristexperter befarar: fler självmordsattacker mot Sverige i julhandeln”, har Säpo själva avstått från att höja den terrorberedskap som redan tidigare höjts från två till tre på en femgradig skala.
Det amatörmässiga utförandet ty­der på att självmordsbombaren har varit ensam om att utföra sina sprängningar, även om det tycks va­ra så att han haft kontakter med al-Qaidaanhängare i Irak och det inte kan uteslutas att han kan ha haft medhjälpare.
I det meddelande om motiven som av allt att döma har skrivits av honom själv och som andas isolering hoppas han ändå kunna trigga fler högerextrema islamister till liknande dåd.

I det mejl på svenska och arabiska som både Säpo och TT fick strax innan sprängningen talas det om hämndaktioner för Lars Vilks hån mot profeten Muhammed och Sveriges soldater i Afghanistan. I aktioner som ironiskt nog varslas ”i den barmhärtiga Gudens namn” förklaras det att ”era barn, döttrar, bröder och systrar (ska) dö lika som våra bröder och systrar och barn”. Mejlet uppmanar alla muslimer ”att sluta fjäska och förnedra sig” själva och ”alla mujahedin i Euro­pa och i Sverige… att slå till”.

Illdåd av detta slag är självklart den allra värsta björntjänst som någon vettlös religiös extremist kan göra mot såväl alla muslimer och invandrare som mot den växande oppositionen mot Sveriges deltagande på USA:s och Natos sida i kriget i Afghanistan. Det hotar omvänt att bli ett perfekt stöd till såväl Sverigedemokrater och nazister som till ett storebrorssamhälle med en allt omänskligare flykting- och övervakningspolitik. Maud Olofsson har också varit snar med att berömma sig av att detta visar hur ”rätt” regeringen haft om FRA, samtidigt som Reinfeldt nu också får det lättare med att försöka svepa undan kritiken efter Wikileaks avslöjanden om dess hemli­ga underrättelsekontakter med USA.
Islamofobiska rasister vädrar nu morgonluft, samtidigt som chockade talespersoner från muslimska församlingar och föreningar tvingas bedyra sina självklara avståndstaganden och uttala sin befogade rädsla för ökad hets, förföljelse och misstänksamhet. Sannolikt helt oskyldiga och ovetande släktningar till 28-åringen är troligen bara de första efter förra månadens o­grundade tillslag i Göteborg som kan få sina hem stormade av tungt beväpnade insatsstyrkor. Även risken för nazistiska attentat ökar nu.
Medan de upphetsade kommentarerna går varma på rasistiska hemsidor polemiserar Jimmy Åkessons pressekreterare Alexandra Brunell (SD) mot ”muslimkramare”, medan SD begär en riksdagsdebatt om islamistisk extremism.

Högerregeringens statsminister Fre­drik Reinfeldt har prisats på ledarsidorna för sin återhållsamma ton på sin presskonferens, där han framhöll att Sverige ska vara ett öppet, tolerant, demokratiskt och mångkulturellt land präglat av respekt för alla människors lika värde. Men detta är hycklande ord från en regering som i praktiken har visat vad den menar med sin ”respekt för människors lika värde” genom att slakta de sociala trygghetssystemen för arbetslösa och sjuka, trampa på papperslösa, skicka fler soldater till Natos krig och samtidigt skänka hundratals miljarder kronor i form av sänkt skatt och utförsälj- ning av offentlig egendom till de redan rika.

Som Jan Guillou har påpekat i Aftonbladet den 13 december har regeringen också redan bäddat för en överträdelse av rättssäkerheten med nya luddiga lagar om ”stämpling” till terrorism där inte ”förberedelse för brott” räcker till, vilket nyligen med tre röster mot två i Göteborgs tingsrätt har gett två somalier fyraåriga fängelsestraff för ”skryt” om aktioner i sina avlyssnade telefoner som inte följts av någon handling när de begav sig till hemlandet.

Allra värst är det om många av dem som har kritiserat Sveriges deltagande i USA:s krig i Afghanistan nu i likhet med Aftonbladets Karin Pettersson i söndagens Agenda skulle börja huka sig inför risken att anklagas för att vilja belöna terrorn med skärpt kritik mot den upptrappade krigföringen i Afghanistan.
Risken är uppenbar för att Sveriges politiska etablissemang genom sitt deltagande i USA:s imperialistiska terror, krig och krigshot för makt och olja i Afghanistan, Centralasien och Mellanöstern kan leda till än värre ”vedergällning” i form av ohygglig terror mot oskyldiga även i hemlandet. Argumentet att en vettvilling skulle använda vilken ursäkt som helst eller att terrorn är en allmän följd av en globaliserad värld med dess ondska är bara oansvariga försök att blanda bort korten.
Det var USA:s, Saudiarabiens och Pakistans stöd till Mujaheddins krig mot Sovjetunionens inmarsch i Afghanistan som skapade det islamistiska terrornätverket al-Qaida – ett monster som sedan har vänt sig emot sina gynnare. Sedan dess har ockupationen av Afghanistan drivit allt fler af­ghaner i armarna på de militanta grupper som buntas ihop med beteckningen talibaner.

Sveriges deltagande i detta krig riskerar att tillsammans med ökade klassklyftor, massarbetslöshet och upptrappade polisinsatser skapa en explosiv brygd även här. Vad som nu behövs är inte en hycklande ”samling kring de grundläggande värdena i det svenska samhället”, som borgerliga ledarskribenter manar till. Vi har inget gemensamt med den högerregering och de socialdemokrater som slaktar välfärden och denna vecka beslutar om att skicka fler soldater till Afghani­stan. Tvärtom krävs en upptrappad kamp mot den högerpolitik som ock­så utrikespolitiskt motiverar Sveriges deltagande i USA:s imperialistiska terrorkrig – liksom självklart även mot den religi­ösa terrorism som blint drabbar oskyldiga civila och bara driver fler i armarna på deras makthavare.
Rättvisepartiet Socialisterna deltog i bildandet av Koalitionen mot krig och terrorism mot USA:s bombkrig i Af­ghanistan 2001 och därefter i bildandet av Nätverket mot krig och Elever Mot Krig inför kriget mot Irak. Den upptrappning av Sveriges krigsinsatser som nu sker måste följas av nya proteströrelser och skärpt argumentation för ett nytt kämpande arbetarparti som visar vägen i kampen mot krig och kapitalistisk globalisering.

Rättvisepartiet Socialisterna står för:
  • Kamp mot krig och terrorism.
  • Nej till rasism och islamofobi.
  • Sverige ut ur Afghanistan och Natosamarbetet.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!