Egypten: Strejker för revolutionens seger

2011-05-04 14:24:40
Kampen i Egypten fortsätter. Nya fackrörelser har bildats för att ta strid för löner och välfärd, och tusentals arbeta­re har varslat om strejk med krav på förstatligande av fabriker.

I söndags samlades tusentals arbetare på Tharirtorget i Kairo för att fira sin första 1 maj på öv­er tre decennier.
Talare från olika oberoende fackföreningar reste kraven på högre minimilön och rättegångar mot korrupta fackledare, medan ett uttalande undertecknat av 49 olika organisationer uppmanade till att minimilönen ska höjas till närmare 1 600 kronor i månaden, samt ett lönetak för att ­”säkerställa en rättvis fördelning av välståndet”. Uttalandet kräv­de också att Mubarakanslutna fackföreningar ska få sina tillgångar frysta.

Den stillsamma lättnaden efter Mubaraks fall varade inte länge i Egypten. Som Offensiv tidigare rapporterat var demonstrationen på Tharirtorgen den 8 april den största efter att Mubarak lämnat makten, med hundratusentals deltagare. Folket var snabbt ute på gatorna igen. Den 19 april gick textilarbetare i staden Shu­bra El-Kom, drygt 70 kilometer norr om Kairo, ut i strejk. Textilföretaget är ett av Egyptens största och har indonesiska äga­re. De strejkande kräver ett förstatligande av företaget och det finns en enorm ilska över alla avskedanden, men också över den bristande säkerheten. ”Det är inget problem med att ha utländska ägare,” säger en av de anställda till al-Jazira, ”men de behandlar oss som slavar, som hundar!”.
Eftersom arbetarna menar att situationen på fabriken strider mot deras rättigheter har fallet gått till domstol.
Arbetarnas advokat menar att företagets ägare är djupt korrup­ta och att företaget dessutom såldes ut för tre miljoner USA-dollar (ca 18 miljoner kronor), när det i själva verket var värt 174 miljoner dollar (drygt 1 miljard kronor), samt att ägarna gång på gång ljugit om förhållandena på fabriken, och sedan vägrat att göra en extern utvärdering, vilket är olagligt.
Domstolen beslutade att skjuta upp domen till den 10 maj, vilket fick arbetarna att gå ut på gatan utanför domstolen och sjunga ”Thowra thowra huta nasr”, som betyder ”Revolution, revolution till seger”.

Även textilarbetare i staden Mahalla har på nytt gått ut i strejk och kräver rättvisa. Och på ett fackmöte för läkare i söndags deltog 3 000 personer, och beslutade om en endagsstrejk den 10 maj. Kraven kommer att röra läkarnas löner, läkarutbildningen, samt ett krav på att höja hälso- och sjukvårdsbudgeten till 15 procent av statsbudgeten. Läkarnas fackförening har sagt att om kraven inte uppfylls kommer de gå ut i en strejk utan slutdatum med början den 17 maj.
Under Mubaraks tid vid makten fanns bara det statskontrollerade facket, men efter störtandet av diktatorn har en ny, självständig fackföreningsrörel­se börjat växa fram. En ny facklig centralorganisation har bildats, som reser krav på social trygghet för alla och kraftigt höj­da minimilöner på ca 200 dollar (1 000 kronor) i månaden.
Det nybildade partiet Workers Democratic Party (WDP) har också liknande krav och går under parollen ”Arbetarna måste vara enade”.
Att arbetarrörelsens medvetenhet om vikten av fortsatt kamp är så hög i Egypten är avgörande för revolutionens utveckling.
Det nuvarande regerande militärrådet har lagt förslag om att förbjuda demonstrationer och strejker, vilket ytterligare ökar vikten av en kämpande och demokratisk fackföreningsrörelse.  Om strejkerna lyckas, sätts förstatligande på dagordningen för hundratals fabriker och tiotusentals arbetare. Förutsatt att förstatligandet sker under arbetar- nas demokratiska kontroll och styre är det ett oerhört viktigt steg för revolutionen och en av grundpelarna för ett demokratiskt och socialistiskt Egypten.
Anna Löfgren

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!