Ekonomisk kris och ökad rasism i ett Balkan utan vänsteralternativ

2016-09-22 13:43:00


HDZ-ledaren Andrej Plenkovic firar seger i ett val som knappt hälften deltog i.

Det nationalistiska högerpartiet HDZ blev det största partiet i Kroatien i parlamentsvalet den 11 september. Bosnien står inför val i oktober där liknande resultat väntar.

Resultatet av Kroatiens parlamentsval i juni i år och den dåvarande premiärministern Tihomir Oreskovic misstroendeförklarades av en majoritet av parlamentet. Den 11 september blev därför dagen för nyval. Socialdemokraterna förlorade åter röster och blev näst största parti med 32 procent och det nationalistiska partiet HDZ stod som vinnare. Men enbart 53 procent av befolkningen tog sig ut och röstade. 

Valresultatet och det låga valdeltagandet är ett resultat av ett land efter ekonomisk kris, med 16 procent arbetslöshet (bland unga ligger siffran på 40 procent), en skuld på 90 procent av BNP och en kust som är helt beroende av turismen. 

I spåren av den så kallade flyktingkrisen har Socialdemokraterna använt sig mer av en rasistisk retorik för att locka till sig röster från andra högerpartier, vilket har visat sig endast gynna rasismen ännu mer.

Nu står Bosnien inför lokala val i oktober. Även här förväntas Socialdemokraterna få rekordlåga
resultat. Mellan 2010 och 2014 tappade de hela 80 procent av sitt stöd och fick i valet 2014 mindre än 100 000 röster. 

Det finns inget alternativ till de nationalistiska partierna och den politik med försämringar som leddes med Socialdemokraterna i spetsen. Inget av partierna lyfter på allvar upp frågor för jobb, bostäder och mot rasismen. 

Det finns ett enormt tomrum till vänster som behöver fyllas av ett parti som kämpar med arbetare och unga för förbättrade arbets- och levnadsvillkor och som enar kampen över etnicitet- och religionsgränser- 

Med det låga valresultatet visar situationen att den verkliga makten och demokratin inte finns i parlamentet. 

Situationen för arbetare, låginkomsttagare och unga kommer inte förbättras med det nya valresultatet. 

Det som kan göra skillnad är kamp och protester på gatorna och organisering för ett verkligt politiskt alternativ. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!