Elever i Luleå manar till kamp för lärarjobben

2012-11-07 16:48:20
Kommunen har hotat om att säga upp 20 lärare på Luleå gymnasieskola, som redan är en av de skolor som får minst pengar. I kommunen har man även tagit bort vikariepoolen vilket har medfört att allt fler lektioner har blivit inställda och på Luleå kommuns hemsida har de själva skrivit om hur det är vikariebrist i kommunens skolor.

Ett tiotal elever från olika program på gymnasieskolan har tillsammans med Elevkampanjen tagit initiativ till en samordningsgrupp och har beslutat och börjat mobilisera till en manifestation mot nedskärningarna i ­skolan.
Manifestationen kommer att hållas den 12 november utanför stadshuset i Luleå klockan 10.00, då man uppmanar elever att gå från lektionerna för att visa sitt missnöje.
Samordningsgruppen håller även på att skriva ett brev till Gymnasie­skolans olika rektorer, samt gymnasiechefen, kommunalrådet, Barn och utbildningsnämnden och alla kommunens partiordförande för att visa att det finns ett motstånd bland eleverna och för att uppmana de ovanstående att stödja eleverna och lärarna.

– En namnlista är gjord och vi har gått runt med och fått in kring 150 namn bara på Estetiska program­met, vilket är mer än en tredjedel av eleverna. Nästan alla skolans lärare har också skrivit på den. Nu ska vi ut på de andra skolorna och har mål på att få in 500 namn till, vilket skulle betyda att en fjärdedel av alla elever på Luleå Gymnasieskola skulle ha skrivit på, säger Marcus Löfgren, medlem i Elevkampanjen och i samordningsgruppen.
– Det är en väldigt viktig fråga som berör alla inom skolan på ett väldigt negativt sätt. Att sparka 20 lärare vore att begränsa vår utbildning och undervisning, då den redan är begränsad och nedskuren, säger Linn Mäkelä som sitter i samordningsgruppen.

I Luleå kommun har man sett en minskning i elevkullarna från de som är födda 1995, men från de som är födda 2000 och framåt ser man att elevkullarna har ökat och blivit större.
– Det är dumt att de överväger ett så kortsiktigt beslut, särskilt med vikariepoolen eftersom det redan är brist på vikarier och lärare, speciellt eftersom det är svårt att hitta nya lärare när så få väljer ­lärarutbildningen, säger Madeleine Lind, även hon är med i samordningsgruppen.

Elevkampanjen i Luleå

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!