”Vill ni ha oss på sjukhusen – kräver vi 24 000”

2012-11-01 15:14:55
STOCKHOLM Mellan 100 och 150 personer samlades på kvällen den 24 oktober vid Slussen i Stockholm för högre löner för sjuksköterskor.
Martina Stenbom, talesperson för upproret, påpekade det orimliga i att sjuksköterskor är lägre avlönade än andra jämförbara yrken och uppma­nade till att vägra ta jobb för under 24 000 kronor i månadslön.
Även Vårdförbundets ordförande Sineva Riviero talade.
Offensiv talade med Mattias, som går termin 5 på Karolinska Institutet och är med i samverkansgruppen för upproret. Han berättade att nya aktioner är planerade under julrusningen samt nya manifestationer över hela landet under vården.
– Vi är medvetna om att kampen kommer att ta tid och kommer att fortsätta med aktioner för att nå vårt mål.

GÖTEBORG
 ”Vill ni ha oss på sjukhusen – kräver vi 24 000”, var en av talkörerna under sjuksköterskestudenternas demonstration i Göteborg den 24 oktober. Över 50 personer deltog i demonstrationen med krav på 24 000 kronor i månadslön. Den började vid Sahlgrenska universitets­sjukhuset och avslutades på Järntorget.

– Vi är inte en kostnad, vi är en resurs!, sa Stina de Fromerie, en sjuksköterskestudent som talade på Järntorget. Hon poängterade i talet att det inte bara är högre lön som krävs utan också en förbättring av arbetstider och arbetsmiljö.

LUND Ca 150 personer demonstrerade genom Lunds centrum och sjukhusområde den 24 oktober. Kraven på högre lön och sarkastiska slagord mot dem som hävdar att sjuksköterskeyrket fortfarande ska vara ett kall ekade mellan väggarna.

Ellen Landgren är en av initiativtagarna och beskriver syftet med demonstrationen:
– Min uppfattning är att väldigt få vet vad en sjuksköterska tjänar, att det är så pass lite och med så dålig löne­utveckling. Då det ytterst är en politisk fråga, behöver vi allmänhetens stöd för att sätta press på folkvalda politiker att lösa problemet.
Katja Raetz
Minela Mahmutovic
Sten Axelson Fisk

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!