Elever mot utvisningar anordnar skolstrejker

2017-12-06 13:26:29
Mitt i Centralstationen i Stockholm har människor samlats till en sittdemonstration mot utvisningarna till Afghanistan. Demonstrationen är anordnad av Ung i Sverige. De sitter med bilder på hjärtan och framför sig har de en banderoll med texten ”Låt oss Leva”.
Efter demonstrationen träffar Offensiv Ylva Keisu och Klara Norlin, några av de ungdomar som tog initiativet till en landsomfattande skolstrejken den 12/12 klockan 12. De har deltagit i demonstrationen och även försökt att sprida information om skolstrejken till de som har demonstrerat.

Vilka är ni?

Ylva & Klara: Elever mot utvisningar och det är vi som anordnar strejken.

Varför ska ni strejka?

Ylva: Vi vill visa att skolungdomar står bakom Ung i Sveriges kamp. Vi tycker att den asylpolitik som finns idag är fel och omänsklig.

Klara: Vi ska strejka för att visa att vi bryr oss. Många har kompisar och familjemedlemmar som drabbas och vi vill inte förlora våra relationer.

Vad hoppas ni på?

Ylva: Vi hoppas på mycket uppmärksamhet, att de som inte är engagerade börjar inse att det här gäller dem också, exempelvis elevers föräldrar. Vi vill väcka opinion. Våra krav är: ”Stoppa utvisningarna till krig och förtryck” och ”Ersätt de tillfälliga uppehållstillstånden med permanenta”. De tillfälliga uppehållstillstånden skapar en osäkerhet som är helt outhärdlig.

Klara: De som bestämmer borde lyssna på ungdomar. Många unga afghaner har engagerat sig, men vi andra har ännu inte visat tydligt vart vi står och det borde politiker ta i beaktande. Vi har båda någon som bor hemma hos oss. Det påverkar vardagen, det berör hela ens vardagsliv. Man får en insikt i hur dåligt de mår när de hela tiden måste tänka ”Vad händer med mig nästa månad?” Att det kan vara så stor skillnad på rättigheter. Vi är lika gamla och bor i samma familj, men ändå är det så stor skillnad.

Vad kan man göra om man vill hjälpa till?

Ylva: Man kan gå med i vår facebookgrupp och kontakta oss (se info längst ner).

Klara: Man kan få flygblad, affischer och listor för namninsamling om man vill sprida strejken till sin skola och man kan också få stöd av oss.

Ylva: Kom på strejken! Strejka! Ta med alla dina vänner!

Klara: Tisdag den 12 december klockan 12.00!

Ylva & Klara: Vårt engagemang kommer inte att dö ut och vi vill väcka engagemang hos andra. Politikerna börjar backa nu, det är viktigt att vi folket visar att det behövs en förändring. ■

Facebookgrupp: STHLM Skolstrejk
Facebookevent: Skolstrejk mot utvisningarna!
Mail: strejkkontaktgruppen@gmail.com


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!